Jobb ügyvédet nem is kaphatott volna a bostoni robbantó

REUTERS/Kim Fox/Loyola Law School, Los Angeles

Keresve se találhatott volna magának jobb ügyvédet kirendelt védőjénél a bostoni robbantó, Dzsokhar Carnajev. Judy Clarke híres arról, hogy még a legelvetemültebb tömeggyilkosokat is megmenti a kivégzéstől. A pályán elért eredményei magukért beszélnek, leghíresebb védencei mind életben vannak, még ha rács mögött töltik is azt.

Clarke leghíresebb ügyfelei között igazi bűnügyi celebek vannak. Ő védte Ted Kaczynskit, az Unabombert, aki 1978-1995 között több tucat merényletet követett el, három ember halálát okozva. Clarke mentette meg a kivégzéstől Zacarias Moussaouit, az al-Kaida terroristáját, aki csak azért nem vett részt a szeptember 11-i támadásban, mert egy hónappal koábban az FBI és a bevándorlási hivatal őrizetbe vette.

A híres ügyfelei közül még kiemelnénk Eric Rudolphot, a keresztény szélsőségest, aki tán az atlantai olimpiai parkban elkövetett merényletről a legismertebb, de felrobbantott pár abortuszklinikát is. Ő is megúszta négy életfogytiglanival. Ahogy Jared Lee Loughner is, aki 2011-ben megpróbálta meggyilkolni Gabby Giffords demokrata képviselőnőt, és ámokfutása közben megölt hat másik embert.

"Amellett, hogy a jog ismeretében és az esküdtek meggyőzésében is ragyogó, a leglenyűgözőbb képessége az, ahogy kapcsolatot tud teremteni és meg tud érteni embereket, akiket a világ gyűlől" - mondta Clarke-ról barátja és kollégája, Lauri Shanks. "Nemcsak beférkőzik a bizalmukba, hanem el is tudja magyarázni indítékaikat másoknak". Vagyis képes meglátni az embert még egy olyan elvetemült gyilkosban is, aki gondolkodás nélkül meggyilkol egy nyolcéves kisgyereket.

Via The Daily Beast.