Jobb ügyvédet nem is kaphatott volna a bostoni robbantó

Terrorizmus
2013 május 02., 06:07
comments 1
photo_camera REUTERS/Kim Fox/Loyola Law School, Los Angeles

Keresve se találhatott volna magának jobb ügyvédet kirendelt védőjénél a bostoni robbantó, Dzsokhar Carnajev. Judy Clarke híres arról, hogy még a legelvetemültebb tömeggyilkosokat is megmenti a kivégzéstől. A pályán elért eredményei magukért beszélnek, leghíresebb védencei mind életben vannak, még ha rács mögött töltik is azt.

Clarke leghíresebb ügyfelei között igazi bűnügyi celebek vannak. Ő védte Ted Kaczynskit, az Unabombert, aki 1978-1995 között több tucat merényletet követett el, három ember halálát okozva. Clarke mentette meg a kivégzéstől Zacarias Moussaouit, az al-Kaida terroristáját, aki csak azért nem vett részt a szeptember 11-i támadásban, mert egy hónappal koábban az FBI és a bevándorlási hivatal őrizetbe vette.

A híres ügyfelei közül még kiemelnénk Eric Rudolphot, a keresztény szélsőségest, aki tán az atlantai olimpiai parkban elkövetett merényletről a legismertebb, de felrobbantott pár abortuszklinikát is. Ő is megúszta négy életfogytiglanival. Ahogy Jared Lee Loughner is, aki 2011-ben megpróbálta meggyilkolni Gabby Giffords demokrata képviselőnőt, és ámokfutása közben megölt hat másik embert.

"Amellett, hogy a jog ismeretében és az esküdtek meggyőzésében is ragyogó, a leglenyűgözőbb képessége az, ahogy kapcsolatot tud teremteni és meg tud érteni embereket, akiket a világ gyűlől" - mondta Clarke-ról barátja és kollégája, Lauri Shanks. "Nemcsak beférkőzik a bizalmukba, hanem el is tudja magyarázni indítékaikat másoknak". Vagyis képes meglátni az embert még egy olyan elvetemült gyilkosban is, aki gondolkodás nélkül meggyilkol egy nyolcéves kisgyereket.

Via The Daily Beast.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.