Az anyaság miért közügy?

anyaság
2013 május 03., 17:49

Anyák napja van. Ezen a napon a boltokon át az óriásplakátokig mindenhol lépten-nyomon anyák napi versekbe, dalokba, virágba botlunk. Ez az a nap, mikor az apákat diszkriminálják. Miért és hogyan lett közügy az anyaság? Az apaság vajon miért nem lett az?

Az anyaság és az anyák előtti tisztelgés szokása az ókori görögökig nyúlik vissza. Rheát, az istenek anyját, és az édesanyákat ünnepelték. Az anyák napja később az 1600-as évek Angliájában éledt fel ismét, és több mint 250 év kellett ahhoz, hogy az óceán túlpartjára érve Amerikában is megjelenjen. Az XX. század elején innen indult világhódító útjára az ünnep: Anna M. Jarvis többéves lobbizásának köszönhetően 1914-ben Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította. Jarvis az anyák napját elhunyt édesanyja emlékét ápolva karolta fel az ünnep ügyét, ám abból hamar kiábrándult, és többé nem is akarta nevét az anyák napjával kapcsolatba hozni, mert azt tapasztalta, egész iparág épül rá szeretett céljára. A virágárusok, üdvözlőlap-gyártók, és ajándék-kereskedők csakhamar Európába is elhozták az ünnepet.

Magyaroszágon 1928-tól miniszteri rendelet írta elő, hogy iskolai ünnepség keretében kell megköszönni az édesanyák egész éves fáradozását. Az esemény azóta sem tudott kitörni a kötelező óvodai és iskolai ünnepélyek és a kötelesség-virágok vásárlásának keretei közül. Hagyományosan mindenki a saját édesanyját, nagyanyját lepi meg virággal ezen a napon, az anyák napja mégsem vált bensőséges családi ünneppé. Vajon miért?

Úgy érezzük, Magyarországon az anyaság inkább közügy (vagy nemzeti ügy), mint magánügy. Közéleti szereplők szónokolnak erről, és vadidegen emberektől utcán, munkahelyen ma is rengeteg indiszkrét kérdést kapunk onnantól kezdve, hogy mikor akarunk már szülni, vagy van-e elég tejünk táplálni a gyerekünket, odáig bezárólag, hogy na és ki vigyáz épp a gyerekre, mert nem látják, hogy velünk lenne épp.

A sokat dicsőített anyasággal szemben apaság úgy tűnik, egyértelműen magánügy. A férfiak valahogy sokkal kevesebb apasággal kapcsolatos személyes(kedő) kérdéssel és felszólítással kell szembesüljenek. Ezért kissé irigyeljük őket, viszont úgy gondoljuk, megérdemelnék, hogy - szintén amerikai mintára - legyen apák napja is. Biztosak vagyunk benne, hogy a pedagógusok találnának megfelelő kedves verseket ennek megünneplésére, és abban is, hogy az apák is örömmel fogadnák az ő munkájukat elismerő kis ajándékokat.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.