Gigamédiabirodalom nyúlt volna szó nélkül macskás mémet az internetről - az év legfontosabb szerzői jogi pere jöhet

internetek
2013 május 04., 06:35

Senki nem lophat büntetlenül macskás mémet! Az Egyesült Államokban szerzői jogi per indul a Scribblenauts nevű játékot fejlesztő 5th Cell és a játékot forgalmazó Warner Bros ellen, ugyanis a szerzők megkérdezése nélkül emeltek át népszerű macskás mémeket a játékba.

A billentyűs macska-mém alkotója, Charles Schmidt, és a Nyan néven ismert, szivárványszínű csíkot húzó rózsaszín kockába csomagolva elviselhetetlenül zseniálisan nyávogó macska alkotója, Christopher Orlando Torres azért fogadtak ügyvédet, mert a játékfejlesztők megkérdezésük és felhatalmazásuk nélkül emelték át a több tízmillió ember által ismert macska-újragondolásaikat.

 

photo_camera 5th Cell

És bár a mémeknek ugyan épp az a lényege, hogy azé, aki megműveli, ez szerintük nem érvényes olyan esetekben, amikor komoly kereskedelmi haszon reményében emelik el őket az internetes almukból. A keresetben külön kitérnek arra, hogy más cégek tiszteletben is tartják ezt, és fizetnek azért, ha kereskedelmi célokra akarnak mémet használni.

Ha sokasodni fognak a hasonló mém-perek, a szerzői joggal foglalkozó bíróságoknak nem lesz könnyű dolga, hiszen még nincs kialakult szabály arra, hogy egy mém mikor és miért számít saját szellemi terméknek. Ami most mindenképp a felperesek esélyeit növeli, hogy korábban már mindketten bejegyeztették a mém-macskájukat.

A Nyan cat amúgy 2011-ben a negyedik legnézettebb videó volt a Youtubeon, jelenleg több mint 96 millió megtekintésnél jár.

Ez meg a billentyűs macska:

(via Financial Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.