Mismásolással és ájtatossággal nyugtatgatta a zsidókat Orbán

POLITIKA
2013 május 05., 19:39
photo_camera REUTERS/Laszlo Balogh

Orbán Viktor előbb illedelmesen végighallgatta az előtte felszólalók megalapozott aggodalmait, majd beszédében egyáltalán nem foglalkozott a kormánya ellen megfogalmazott vádakkal a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűlésének megnyitó vacsoráján. A budapesti Intercontinental Hotelben Orbán azzal nem foglalkozott, hogy hallgatósága az erősödő Horthy-kultuszról is szívesen hallana valamit, inkább az Európai Unió gazdaságpolitikáját szapulta.

A háromnapos közgyűlés első percei kifejezetten komikusra sikeredtek, két műsorvezetőnek is könyörögnie kellett a megjelent küldötteknek, hogy egyrészt maradjanak már csöndben, másrészt üljenek le, mert amíg erre nem kerül sor, a miniszterelnök nem fog belépni a terembe. A rendszabályozásnak sok eredménye nem volt, viszont ennek ellenére megérkezett Orbán Viktor, aki így élőben hallgathatta meg a konferencia nyitóbeszédét, amit Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke mondott.

Feldmájer enyhén kusza beszédében egy kicsit dicsért, valamint mindenre kitért, még Hamlet kizökkent idejére is, de nem félt kritikus lenni. Megemlítette, hogy magyar tankönyvekben nácik művei kapnak helyet, valamint hogy az országban antiszemitákról neveznek el köztereket. A Feldmájer után következő Ronald Lauder, aki nemcsak egy budapesti iskola alapítója, hanem a Zsidó Világkongresszus elnöke is, sokkal összeszedettebben és keményebben fogalmazott.

Lauder kitért a közelmúlt legnagyobb botrányt kavart szélsőjobboldali hőseire, így Bayer Zsoltra és Szaniszló Ferencre is, és érezhetően szándékosan időzött el hosszasan a jelenlegi magyar kormány és a Horthy-rezsim kínos kapcsolatánál. Lauder Horthyt aljas antiszemitának ("vicious antisemite") nevezte, és megemlítette, hogy az első zsidókat Magyarországról még 1941-ben, az ő kormányzósága alatt deportálták.

photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor mellett egy másik magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is ott volt a nyitóvacsorán, ám amint az előbbi beszélni kezdett, az utóbbi durcásan kivonult. Orbán angolul indított, shalommal köszöntötte a hallgatóságát, majd magyarra váltott, és mindjárt felsorolta, hogy a konferencia hány résztvevője jön olyan országból, ahol sokkal komolyabb probléma az antiszemitizmus, mint nálunk, Sajnos nem lehetett kibogarászni, hogy pontosan melyekre gondol, mert inkább csak utalgatott, de valószínűleg az 1994-es Buenos Aires-i terrortámadásra és a 2012-es francia lövöldözésre gondolhatott.

Orbán meg sem próbált reagálni az elhangzott vádakra, így az ő beszédében sem Horthy, sem régi barátja, Bayer Zsolt neve nem hangzott el. Inkább arról beszélt, hogy bizony, az antiszemitizmus nálunk is egyre erősebb, akárcsak egész Európában. És hogy ennek oka a gazdasági válság, amire a kontinens vezetői rossz válaszokat adnak, amitől csak nő a düh és a kiábrándultság.

photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán az antiszemitizmust a rossz felülkerekedéseként definiálta, és arról is beszélt, hogy ez bizony a keresztényeket is veszélyezteti. Hosszasan sorolta a kormánya által az antiszemitizmus elleni küzdelemben tett lépéseket – a holokauszt áldozatainak emléknapját az iskolákban, a Holokauszt Emlékközpont létrehozását, a Magyar Gárda és az önkényuralmi jelképek betiltását –, és ezek közé sorolta az új magyar alkotmányt is.

A miniszterelnök szerint az antiszemitizmusra nem "erkölcsi és vallási gyökereink feladása", hanem a jó keresztények hagyományának felerősítése a válasz. Orbán beszédét a Zsidó Világkongresszus résztvevői megtapsolták, majd mindannyian vacsorázni kezdtek. Orbán Lauder, Feldmájer és Martonyi János külügyminiszter asztalánál foglalt helyet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.