A VI. kerület szerzi vissza Orbánnak a balettintézetet

Budapest
2013 május 06., 13:09

Olyan törvényt javasolnak, amely kötelezi a világörökségi részen, például Andrássy úton ingatlant vásárló befektetőt, hogy öt éven belül fejlessze az épületet, írja az Origo. Ha ezt nem teszi meg, nagy összegű pénzbírságot kap. Ha ez sem válik be, akkor az állam akár vissza is vehetné az ingatlant. Ezzel teljesülhet Orbán kívánsága.

A miniszterelnök a múlt héten Tarlós Istvánnal beszélgetve említette meg, hogy vissza akarja szerezni a portugál kézen lévő balettintézetet. "Kezdeményezzétek, hogy legyen egy ilyen törvény. Adjatok egy ilyen javaslatot, ezt nem tudom kitalálni helyettetek" - mondta akkor, amire aztán rá is pörgött a fél magyar internet, hogy mégsincs rendben, ha így születnek a törvények.

Mostanra kiderült, nem a főváros, hanem Hassay Zsófia és a VI. kerület fogadja meg a tanácsot.

A kormányszóvivő egyébként robotpilótára kapcsolt az ügyben. Pénteken megkerestük őket a következő kérdésekkel:

  • Megérkezett-e már a fővárostól a javaslat, ami alapján megalkotható a törvény?
  • Vételi ajánlatot tett már a kormány, vagy készül tenni a közeljövőben erre az ingatlanra?
  • Vannak további budapesti ingatlanok, amelyeket a miniszterelnök szintén meg akar szerezni?

Havasi Bertalan kormányszóvivő azt válaszolta: "A miniszterelnök a főváros ügyeivel akkor foglalkozik, ha a főpolgármester úr segítséget kér tőle." Ezután ismét feltettük a kérdéseket, mire már nem kaptunk választ. Az Origo cikke alapján ők is pontosan ezt a reakciót kapták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.