Németország a neonáci perre figyel

bűnügy
2013 május 06., 08:05

A Nemzetiszocialista Underground (NSU) elnevezésű náci terroristacsoport egyetlen életben maradt tagja, Beate Zschäpe hétfőn áll bíróság elé Münchenben. A nőt azzal vádolják, hogy terroristacsoportot hozott létre, és részt vett tíz ember meggyilkolásában. Két másik személyt gyilkosságban való bűnrészességgel, másik kettőt pedig terroristasejt támogatásával vádoltak meg. A német bíróságon gigantikus tárgyalásra készülnek, 84 tárgyalási napot jelöltek ki, és több mint hatszáz tanút fognak meghallgatni.

photo_camera REUTERS/Kai Pfaffenbach

Csak 2011-ben derült ki, hogy az NSU 2000 és 2007 között legalább tíz gyilkosságot követett el. Megöltek egy rendőrt, nyolc török és egy görög bevándorlót. A német hatóságok rengeteg hibát követtek el az ügyek kezelése során, nem is rajzolódott ki számukra, hogy sorozatgyilkosságokról van szó. Beate Zschäpe 2011 novemberében feladta magát, ekkor derült ki az NSU létezése. A csoport másik két tagja, Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt pár nappal korábban megölte magát, őket a rendőrség egy félresikerült bankrablás miatt üldözte ekkor. (via Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.