Helikopterről, géppuskával irtják a brazil rendőrök az utcai bűnözőket

Akciófilmes stílusban, hőkamerával felszerelt helikopterrel követett egy drogdílert Rio de Janeiróban a brazil rendőrség, majd miután a rendőrök arra tippeltek, hogy megtalálták az emberüket, a helikopterről leadott sorozattal végeztek vele.

Az eset még tavaly májusban történt, de a videót csak most hozták nyilvánosságra. A felvétel óriási felháborodást váltott ki, különösen mivel az akciót egy sűrűn lakott nyomornegyedben, a Favela de Coréiában hajtották végre, és a lövöldözésben több épületet is eltaláltak.

A brazil rendőrség eleinte azzal védekezett, hogy az áldozat, a Matematikusként ismert, 36 éves José Sabino Pereira aznap már rálőtt a rendőrökre, így a retorzió jogos volt. A humanitárius szervezetek tiltakozásának hatására a rendőrök később elismerték, hogy talán hibáztak.

A helyi rendőrfőnök a New York Timesnak azt mondta, elképzelhető, hogy aránytalan mértékű volt az akció. A helikopter parancsnoka, Adonis Lopes de Oliviera viszont a brazil Globo televíziónak adott nyilatkozatában azzal védte a történteket, hogy "azon az utcán jórészt drogdílerek voltak".

A helikopteres embervadászat nem a brazil rendőrség sajátja: mint emlékezetes, a Wikileaks 2010-ben tette közzé azt a titkosított katonai videót, amin egy Apache helikopter tüzet nyit egy csoportra Bagdad utcáin. Az áldozatok közül nyolcan haltak meg, köztük a Reuters két fotóriportere.