27 év 9 hónapra ítélték közösség tagja elleni erőszakért es rongálásért a sajóbábonyi ügy kilenc vádlottját

bűnügy
2013 május 09., 04:37

Ács Dani videóriporterünk a helyszínről, a miskolci tárgyalóteremből jelenti, megszületett az ítélet a rasszista bűncselekményekkel vádolt sajóbábonyi cigányok perében.

photo_camera Fotó: Ács Dániel

“Meghaltok, büdös magyarok!” “Megölünk titeket!” “Megdöglötök!” - kiabálta a kilenc férfi 2009. november 15-én, amikor botokkal, baltákkal és karókkal felfegyverkezve megtámadtak és megrongáltak egy autót, melyben a Magyar Gárda tagjai ültek.

Sajóbábonyban az eset előtti napon gárdagyűlést tartottak, ami már alaposan feltüzelte a hangulatot a faluban. Amikor ismét megérkeztek a gárdisták a faluba, a sajóbábonyi bekötőúton a vádlottak megtámadták őket. A rongálást ők maguk sem tagadták, és nem is ez volt a per fő kérdése. Hanem az, hogy valóban rasszista indítékból, vagy félelemből és önvédelemből támadtak. A bíróság szerint előbbi miatt.

Az ítéletről részletesen tudósítunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.