Órák alatt 40 millió dollárt kaszáltak az ATM-csalók

bűnügy
2013 május 10., 07:30

New York történetének egyik legnagyobb ívű bűncselekményére derült fény csütörtökön, amikor az ügyészség csalás és pénzmosás miatt vádat emelt nyolc ember ellen, akik egy összehangolt akció keretében dollármilliókat vettek fel bankautomatákból. A New York-i pénzfelvevő csoport vezetője az ügyészség szerint a 23 éves Alberto Lajud-Peña volt, aki a Dominikai Köztársaságba menekült, amikor hírét vette, hogy a banda tagjait a rendőrség egymás után tartóztatja le. Lajud-Peña holttestét április végén találták meg a Dominikai Köztársaságban, A férfit két maszkos fegyveres végezte ki, írta a New York Times.

A hekkerekből és pénzfelvevőkből álló csoport két akciót hajtott végre, az egyiket tavaly karácsony előtt, a másikat idén februárban.

4500 automata, 5 millió dollár

Decemberben behatoltak egy indiai hitelkártyatársaság rendszerébe, ami Visa és MasterCard típusú, pénzzel előre feltöltött kártyákat (prepaid debit card) kezel. Az ilyen kártyákhoz nem feltétlenül kötődik bankszámla, és csak a rajtuk lévő összeget lehet kivenni, viszont a Visa és a MasterCard révén bárhol a világon működnek. Az áldozat egy Egyesült Arab Emírségek-beli pénzintézet, a National Bank of Ras Al-Khaimah volt. A bank által kiadott kártyákon a hekkerek megemelték a keretösszeget, vagyis az ATM-ből felvehető összeg nagyságát, majd világszerte akcióba léptek a pénzfelvevők, és rövid idő alatt 4500 bankautomatából összesen ötmillió dolláros zsákmányt szerztek. Mivel előre feltöltött kártyákról vették le a pénzt, a tulajdonosok csak lassan vették észre, hogy mi történt, mert a bankszámlájuk élrintetlenül maradt.

A művelet úgy zajlik, hogy a hekkerek ülnek a gép előtt, és garázdálkodnak a kiszemelt bank rendszerében. A pénzkiszedő csoport (cashing crew) feladata, hogy egy adott időpontban a lehető legtöbb készpénzt vegye fel az automatákból. A készpénzt aztán luxuscikkek, karórák és autók vásárlásával mossák tisztára. Az akció irányítói élőben követik a tranzakciókat, nehogy a készpénzfelvevők megrövidítsék őket.

10 óra alatt 40 millió

A csoport a sikeres főpróba után két hónappal, február 19-én lendült újra akcióba . Ezúttal negyvenmillió dollárnyi készpénzt vettek fel az USA-ban és több mint húsz másik országban. Az áldozat februárban egy meg nem nevezett, amerikai székhelyű hitelkártyacég volt. A Times szerint a bankok biztonsági kameráinak képein látszik, ahogy a készpénzes emberek egyre dagadó hátizsákkal járnak automatáról automatára, és az egyik páros még a Facebookon is eldicsekedett a szerzeménnyel: a képen egy autóban ülnek, a két első ülés között egy meggyőző köteg készpénzzel. A Japánban bevetett akciócsoport volt a leghatékonyabb, összesen tízmillió dollárt vettek fel, feltehetően azért, mert van olyan a japán bank, ami megengedi, hogy az ügyfelek egy alkalommal akár 10 000 dollárt is felvegyenek az automatákból.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.