https://444.hu/assets/borisov1.jpg

Balkáni a helyzet Bulgáriában

külföld
2013 május 13., 06:08
  • Sok a rezsi, nagy a szegénység, és mindenhez kenőpénz kell
  • Bulgáriában hatan gyújtották fel magukat február óta, mert nehéz az élet
  •  A választók fele se ment el szavazni vasárnap, pedig 36 párt közül választhattak volna
  • Győzött, aki eddig kormányzott, de túl kicsit ahhoz, hogy maradhasson
  • Már tüntettek

2009-ben egy cseh művész az EU tagállamait egy-egy tárggyal jellemezte egy brüsszeli installációjában, amit a bolgárok tiltakozása miatt el kellett távolítani. Bulgáriát ugyanis egy guggolós wc szimbolizálta. (A szlovákok azon akadtak ki, hogy ők egy magyar zászlóval átkötött sonkát kaptak. Mi még egészen jól jöttünk ki egy görögdinnyemezővel, amin egy kolbászból kirakott Atomium volt.)

Szó szerint persze Bulgária nem egy budi. De az tény, hogy az EU legszegényebb országa, ahol akkora a korrupció, hogy amikor az EU-s pénzek elosztását ellenőrző auditorok odamennek, akkor úgy jönnek haza, hogy ehhez képest Magyarország kész Skandinávia. Holott.

A vasárnapi bulgáriai választások előre hozottak voltak, de csak egy kicsivel. Nyáron egyébként is esedékes lett volna, de egy kicsit előre hozta a kampányt Bojko Boriszov, a februárban leköszönt miniszterelnök. Nyilván azt gondolta, így inkább lehet esély a hatalom megtartására.

A szavazatok kétharmadát számolták össze reggelig, ez alapján tényleg nyert, de nem akkorát, hogy egyedül kormányt tudjon alakítani. Patthelyzet és tüntetések jönnek az első értékelések szerint.

photo_camera REUTERS/Stoyan Nenov

Nagy lett a rezsi

Boriszov közvetlenül a rezsibe, egészen pontosan a villanyszámlába bukott bele. A bolgár áramszolgáltatót eladták a CEZ nevű cseh állami multinak (70 százaléka a cégnek a cseh államé, és a CEZ-é a Mol 7,3 százaléka is). A CEZ pedig elkezdte emelni az áram árát, de akkorára, hogy sokan másra már nem is tudtak költeni. A 10-15 ezer forintra emelkedett havi villanyszámla Magyarországról nézve nem extrém, csak éppen a 100 levás átlagnyugdíj sem több ennél.

Az elégedetlenség februárban véres rendőrségi oszlatásokhoz vezettek, és Boriszov a kormányával lemondott, mielőtt még nagyobb lett volna a baj. Azóta hatan felgyújtották magukat, tiltakozva a lehetetlen életkörülmények miatt. Ám a tüntetések alábbhagytak.

Nézzük, kik versengtek a hatalomért:

Bojko Boriszov és a GERB

A párt neve magyarul annyit tesz, hogy Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért. 2006-ban alakult, 2009-ben indultak először parlamenti választáson, és rögtön nagyot nyertek. Az Európai Néppárt tagja, mérsékelt jobbos hivatalosan.

Boriszov sztorija a párt. Boriszov tűzoltó és karatés volt a rendszerváltás előtt, a 80-as években ő edzette a bolgár karate válogatottat. Focizni is szeret, egy harmadosztályú csapatban a mai napig szokott csatárként pályára lépni, egyszer az év labdarúgójának is megválasztották , amikor már miniszterelnök volt, de a címet szerényen visszautasította. A rendszerváltás előtt a kommunista belügyminisztérium tűzoltó-ügyi főbürokratája volt.

1990-ben testőrcéget alapított, és olyan nagyágyúk biztosításával foglalkozott, mint a bukott kommunista fővezér Todor Zsivkov, vagy éppen az emigrációból hazatérő II. Simeon cár. A cár a 21. század elején alapított egy liberális pártot Bulgáriában, amit saját magáról nevezett el, és 2001-ben győzött is. Boriszov vele tartott akkoriban még, és a belügyminiszterségig vitte. Azóta a cár pártja kiesett a parlamentből, viszont Boriszov saját pártot alapított, aminek élén előbb Szófia polgármestere, majd miniszterelnök lett.

Boriszov kisebbségi kormányt alapított 2009-ben (5 képviselő hiányzott neki a többséghez a 240 fős bolgár parlamentben) de élvezte az ATTAK nevű párt (ez kb. a bolgár Jobbik) külső támogatását. Elvben azért mondott le február 20-án, mert nem bírta elviselni, hogy a rendőrök verik a tüntetőket. Csak akkor tud most kormányt alakítani, ha képes lesz kenyerére kenni újból at ATTAK-ot.

Boriszovnak fontos volt az autópályaépítés (el is készült egy Szófia és a Fekete-tenger közötti sztráda kormányzása alatt). Államosította a magán-nyugdíjpénztárakat, de elfelejtette a bolgár alkotmánybíróságtól elvenni a pénzügyi törvények ellenőrzését, ezért a helyi taláros testület ezt az intézkedését megsemmisítette. Az Európai Bizottság beszólogatott neki, mert Brüsszelből úgy látszott, hogy aláássa a sajtószabadságot.

Boriszovról olyan jelentések készültek az amerikai kongresszusban, hogy valójában maffiafőnök és hatalmát a rivális bűnbandák gyengítésére használja, és még pénzmosással is vádolták. A Wikileaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai levelek szerint a washingtoni kormány is a szervezett bűnözés barátjaként tekintett rá, és többek között egy „Pasa” becenevű keresztapával hozták összefüggésbe. Mostani kampányfőnöke, Cvetan Cvetanov igazi súlyos maffiózó hírében áll. Cvetanov egy időben a belügyminisztere volt, és nemrég kiderült, hogy illegálisan lehallgattatott ellenzéki politikusokat és ismert üzletembereket. Kapcsolatuk régi, hiszen Boriszov alpolgármestere volt Szófiában 2006-09-ben.

Boriszov még nem szólalt meg az urnazárás óta, de Cvetanov már igen, szerinte kormányt kell hogy alapítsanak, mert mégis csak ők kapták a legtöbb szavazatot.

Este már tüntettek Szófiában a GERB visszatérése ellen. A pártnak nem tett jót, hogy pénteken egy nyomdában találtak 350 ezer darab üres szavazólapot, aminek nem kellett volna sem ott lennie sem elkészülnie. A nyomda tulajdonosa a GERB egyik szófiai önkormányzati képviselője volt. Az ellenzék őrjöngött, hogy csalás készült, a GERB azt mondta, hogy minden oké, és a hatóságok majd kivizsgálják. Több részlet azóta sem derült ki erről.

photo_camera REUTERS/Stoyan Nenov

Szergej Sztanisev és a BSZP

A Bolgár Szocialista Párt a bolgár MSZP: a rendszerváltás előtti állampárt utódpártja, szociáldemokrata köntösben. 1995-ben tértek vissza a hatalomba, de 1996-ban megbuktak. 2005-ben viszont nyertek, és koalícióban kormányoztak négy évet a cár pártjával (aminek politikusa volt 2006-ig Boriszov is).

2009-ben nagyon csúnyán kikaptak, de most majdnem utolérték a GERB-et, nem egészen 5 százalékpontnyi a különbség köztük. Arról álmodnak, hogy a török kisebbség pártjával esetleg képesek lehetnek koalíciós kormányt alapítani. A törökök biztosan nem jönnének össze a GERB-bel, velük talán igen.

A szocialista párt vezetője az a Szergej Sztanisev, aki 2005 és 2009 között volt már miniszterelnök. A Szovjetunióban született, és Moszkvában szerzett történész diplomát is, de Londonban is kutatott, és még újságíró is volt. Külügyi vonalon került a bolgár szocialista párt vezetésébe, 2001 óta pártelnök. 2011 óta az Európai Szocialista Párt elnöke is, ez szép karrier. Boriszovnál intellektuálisabb figura, ő vitte végig az EU-csatlakozást is, de azért szintén voltak gyanús ügyei. A testvére például nagy szállodaépítést vezetett egy tengerparti védett zónában. Akkor keltett igazán nagy feltűnést, amikor motorral ment valami politikai gyűlésre, és az volt a bőrkabátja hátára írva, hogy „Ha ezt el tudod olvasni, akkor Irina leesett”. Irina a felesége volt, akitől elvált. Emberjogi vonalon azért szokták támadni, mert betiltotta a meleg büszkeség napja felvonulást, amit kormányzása alatt rendeztek volna meg először Bulgáriában.

Bulgáriában az utóbbi választásokkor 2005-ben volt utoljára koalíciókötési patthelyzet, akkor több hét alkudozás után a szocialisták vezette kormány alakult. Most még nehezebb menetre számítanak a bolgárok, akiknek csak 48 százaléka szavazott tegnap.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.