https://most.444.hu/assets/sites/2/gyorader1.jpg

2013 sportfővárosa: Győr

Egyéb
2013 május 15., 13:58

A Győri ETO 30 év után lett bajnok labdarúgásban. Kézilabdában a nőknél nincs olyan cím, amit ne gyűjtött volna be idén a Győri Audi ETO: sorozatban hatodszor bajnokok, kupagyőztesek, Bajnokok Ligája-győztesek. (Van a városnak egy NBI/B nyugati csoportos csapata is, a Volt Kinizsis Csajok Klubja. Egészen a múlt hét végéig utolsó voltak, akkor nyertek, és elmozdultak az utolsó helyről.) Kézilabdában négy év szünet után már férfi elsőosztályú meccseket is nézhetnek majd a városban: az SZESE Győr megnyerte a másodosztályt.

MTI Fotó: Kovács Anikó
MTI Fotó: Kovács Anikó

A kézilabda - joggal - elhomályosítja a városi kosárlabdát. Azért említsük meg: tavaly a nők bajnokságot nyertek kosárlabdában, idén ezüstérmesek lettek a magyar bajnokságban és a magyar kupában, a közös magyar-szlovák bajnokságban negyedikek, az Euroligában a rájátszásba jutottak. De Győrben sem problémamentes az élet. Fűzy András társadalmi elnök azt nyilatkozta a napokban, hogy a külföldi játékosok ki vannak fizetve, a magyarok felé minimális a csúszás, a stábbal szemben viszont nagyobb a tartozás. Azt mondta: egy éve jelentős szponzorok távoztak, nem kis űr keletkezett ezáltal a büdzsénkben, melyet újabb támogatók bevonásával próbáltunk pótolni, de ez nem volt olyan egyszerű. A jövőben valóban addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér". Több játékos ugyanakkor a távozását fontolgatja. A férfi kosarasok, a GYŐR-SZOL - Széchenyi Egyetem a másodosztály keleti csoportjában középcsapat,

2007 óta Győr költségvetésének egy százalékát sportra fordítják (az olimpiai bajnok Borkai Zsolt 2006-ban lett a város polgármestere, fideszes jelöltként. Azóta a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének is megválasztották, miután Schmitt Pál államfő lett. Aztán Schmitt Pállal történt, ami történt, Borkai viszont maradt MOB-elnök). Az önkormányzat idén összesen 325 milliót ad sportegyesületek támogatására. Ebből alapból 70 milliót kaptak a női kézisek egy reklámszerződésben, további 30 milliót pedig abból a pályázati pénzből, amit sportszervezetek, illetve utánpótlással foglalkozó alapítványok javára osztanak. (A Bajnokok Ligája-győztes csapat költségvetését a társasági adóból származó pénzekkel együtt hárommillió euró körül becsülik. A 900 millió körüli büdzséből veszi ki a részét 100 millióval az önkormányzat. Igazán nagy csapat akkor lett a Győr, amikor a városban gyárat alapító Audi beszállt főszponzornak. A labdarúgókat is támogatja az autógyár. de ott a Quaestor a ő finanszírozó, a cég vezetője, Tarsoly Csaba a klub elnöke és tulajdnosa.)

A női kézisek mellett az önkormányzat sportpályázatos 240 milliós keretéből kaptak kosarasok és focisták is. A kézisek mellett a legnagyobb tételek, csapatsportokban:

  • Gyirmót Sportegyesület - 40 millió
  • Kosárlabda 2010 Közhasznú Egyesület - 25 millió
  • ETO Futsal Klub - 18 millió
  • Széchenyi István Egyetem SE férfi kézilabda - 8 millió
  • Egységes Sportkör (Ménfőcsanak, labdarúgás) - 7 millió
  • Üstökös FC (labdarúgás) - 6 millió
  • Győri Kosárlabda Klub - 2,8 millió
  • Széchenyi István Egyetem SE kosárlabda - 2,5 millió
  • Győri Vízisport Egyesület, vízilabda - 2 millió
  • Győrszentiváni SE - 2 millió
  • Volt Kinizsis Csajok Klubja (női kézi) -1 millió
  • Győri Diák Röplabda Klub - 600 ezer
  • Győri Sharks (amerikai futball) - 500 ezer
  • Széchenyi István Egyetem SE röplabda - 450 ezer
  • Győri ETO HC SE - 400 ezer
  • Széchenyi István Egyetem SE női kézilabda - 200 ezer

Van két sport, amiben a női kézilabda mellett Európa legjobbaji közé tartoznak: futsal és a görhoki. Utóbbiban válogatott jégkorongosok csatlakoztak a csapathoz, nyári szórakozásként.

Felkészül: A főváros, ami rég nem sportfőváros

A sorozat összes cikke

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.