Észrevétlenül foglalt el egy belvárosi házat a cigány művészet

KULTÚRA
2013 május 18., 16:12
comments 2

Budapest belvárosának a közepén, közvetlenül a Bazilika mellett van egy ház, amiben az utóbbi évek egyik legizgalmasabb átalakulása ment végbe, de erről mégis alig tud valaki. Az épületben idővel egyedüli lakóként maradó filmrendező úgy döntött, saját lakását átalakítja az ország egyetlen cigány kortárs galériájává, a házat pedig fokozatosan feltölti élettel.

A KuglerArt Szalon 2011 óta működik a Szent István téri épületben, azóta nyílt már ott roma designbolt, és költözött már oda híres festőművész is. Rendszeresek a szalonok, cigány gyerekek művei lepték el a lépcsőház falát, nyáron pedig jöhet a romkocsma is.

photo_camera Kőszegi Edit több mint húsz éve készít dokumentum- és játékfilmeket a cigányok életéről, kultúrájáról. Ösztöndíjas volt a Néprajzi Múzeumban, ott ismerkedett meg közelről a kortárs cigány képzőművészettel. Mivel a roma művészeknek sehol nem volt önálló kiállítótere, úgy döntött, saját lakását alakítja át galériává.
photo_camera A kortárs magyar cigány festők műveiből egy nagyobb kiállítás 2007-ben már bejárta a világot. London és Peking után a budapesti Nemzeti Galériába is kiállították a tárlatot, de végül a festmények többsége a Néprajzi Múzeum raktárába került. Bár ott is előzetes szervezés után meg lehetett tekinteni a festményeket, de egyáltalán nem voltak szem előtt. Ekkor merült fel Kőszegiben az ötlet, hogy kéne egy állandóan látogatható tárlat.
photo_camera A lakásgaléria eleinte csak előzetes egyeztetés után nyitott ki, de 2011-től már állandó nyitva tartással működik. Kettős cél működteti: egyrészt minél több embernek megmutatni a kortárs művészek alkotásait, másrészt segíteni az értékesítésben az egyre jobban szűkölő piacon.
photo_camera Ma a cigány kortárs művészet ugyanolyan nehéz helyzetben van, mint általában a kortárs művészet. Kőszegi szerint most már azok a külföldiek is inkább csak nézelődnek, akik pár éve még képpel távoztak.
photo_camera Kőszegi Edit egyik kedvenc művével, Bogdán János Amigo 'Anyósom és apósom, amikor megtudták, hogy én leszek a vejük' című festményével. Amigo maga is az épületben lakik.
photo_camera A KuglerArt szalon igazi szalonként is működik, párhetente esteket is rendeznek. Ezekre nagyon vegyes társaság jár, romák és magyarok, gazdagok és szegények. Olyasmi valósul meg itt, ami nagyon kevés más helyen az országban.

cig13

photo_camera Oláh Jolán három festménye
photo_camera Az egyik legismertebb cigány festőnek, az 1977-ben elhunyt Balázs Jánosnak hét képe is ki van állítva a galériában
photo_camera Oláh Mara Omara a hazai cigány kortárs művészet legismertebb alkotója, festménye már a velencei biennálét is megjárta
photo_camera Omara képe - Kőszegi szokta ezt az épületet, melyet fokozatosan birtokba vett a cigány művészet, gúnyosan egyHáznak is nevezni, utalva arra a társadalomban elterjedt nézetre, hogy a cigányságon Magyarországon csak az egyház segíthet
photo_camera A Bazilika mellett álló épület legtöbb lakása évek óta üresen állt, a ház egy kísértetházra emlékeztetett. A galéia megnyitása óta elkezdett visszaköltözni az élet az épületbe: roma designbolt nyílt, az emeletre egy festő költözött. Az üresen álló lépcsőházból is kiállítási tér lett, az Igazgyöngy Alapítvány programjában részt vevő hátrányos helyzetű cigány fiatalok munkáit állították ide ki.
photo_camera Az épületben saját lakása Kőszegin kívül csak egy német bárónőnek van, de ő csak évente pár hetet tölt Magyarországon. Amióta ennyire átalakult itt minden, sokkal lelkesebben tér vissza arra a pár hétre.
photo_camera Mivel a pangó piac miatt nehéz fenntartani a galériát, most megpróbálnak nyitni a vendéglátás felé: nyárra tervezik megnyitni a belső udvart is, ahol egy apró romkocsma kapna helyet Rom-a-Kert néven.

Fotó: Botos Tamás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.