Most is meglenne a Fidesznek a kétharmada

POLITIKA
2013 május 18., 11:42
comments 5

A Voksblog.hu havonta készít mandátumbecslést. Legutóbbi számításuk szerint ha most lennének a választások, a Fidesz akkor is kétharmados többséget szerezne a parlamentben, ha a fene fenét eszik, illetve ha Mesterházy Bajnait ölel (és viszont).

A mandátumbecslés úgy készül, hogy veszik a havi közvélemény-kutatások átlagát, súlyoznak az elmúlt évek helyi eredményeivel meg még figyelnek szempontokra, módszerteni magyarázat itt van.

Ha nincs összefogás

Ha az Együtt 2014 és az MSZP egymás ellen indul, akkor az összes egyéni helyet (106) a modell szerint viszi a Fidesz, és még 9 listás helyet is szerezhetnek töredékszavazatokból, mert az új rendszerben a győztesnek is jár kompenzáció.

A listás helyekből a Fidesz vinne 43-t, az MSZP 24-t, a Jobbik 18-t, az Együtt pedig 8-t.

Összességében a Fidesznek 74,87%-a lenne így a parlamentben. Most a képviselők 67,9%-a tartozik a Fideszhez vagy a KDNP-hez.

Érdekesség: az áprilisi kutatások átlaga szerint a szavazni akarók 48,5 %-a szavazna most a Fideszre. 2010-ben listán 52,73%-ot kaptak. Vagyis az új választási rendszerrel kisebb támogatással is erősebbek lennének.

Ha van összefogás

A Voksblog modellszámítása szerint ha az Együtt és az MSZP közösen indul, akkor 11 egyéni mandátumot megszerezhetnek a balosok (ebből hetet Budapesten). 95 maradna a Fidesznek.

Összességében 136 fideszes, 45 összefogós és 18 jobbikos kerülne a parlamentbe. Vagyis erősebb lenne a baloldal, de 68,34%-os parlamenti részesedéssel még így is, még a mostaninál is erősebb lenne a Fidesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.