Quo vadis*, Tumblr?

internetek
2013 május 20., 09:20

Természetesen senkinek fogalma sincs arról, mi jön most, hogy a  Yahoo várhatóan megvásárolja a Tumblrt 1.1 milliárd dollárért. De mivel a közösségi blogszájtnak éppen az az erőssége, hogy a felhasználók borzasztóan gyorsan reagálnak mindenre, ami átüti a közösségi ingerküszöböt, a mikroblogokból ömlik a Yahoo-s kontent.

Amennyire egy felületes átfutásból meg lehet állapítani, a felhasználók főleg aggódnak. A Yahoo az amerikai internet MSZP-je, amihez hozzányúlnak, az általában rekordgyorsan válik nem menővé (emlékszik még valaki a GeoCities-re? :D). A Tumblrban jelenleg éppen az a legvonzóbb, hogy bármi mehet rajta: a pedofil és rasszista tartalmakon kívül másra nem igazán van szűrő, mindenki onnan és olyan képet, videót oszt meg, amit csak szeretne. A legtöbben attól félnek, hogy ez a szabadság érhet majd véget. Sokan rémültek meg attól is, hogy a Yahoo majd megpróbálja valahogy beterelni a százmillió Tumblr-felhasználót a Yahoos accountok alá.

Ha valaki figyelni akarja a pánikrohamot, elég csak megnéznie a yahoo taggel születő Tumblr-posztokat.

Vannak azért józanabb hangok is, akik azzal nyugtatgatnak, hogy még legalább négy évig a Tumbrl atyja, David Karp marad a cég vezérigazgatója, és a Tumblr külön cégként fog továbbmenni a jövőben is. Amíg nem kell majd fizetni pl. azért, hogy a felhasználó az összes követőjét elérje a posztokkal, vagy nem lesz tele az egész felület hirdetésekkel, addig nem feltétlenül van miért aggódni.

Iszonyatos mennyiségű vicceskedő Photoshop-alkotás is születik, de ezek összegyűjtését meghagynánk a tematikus blogoknak.

Viszont legalább érkezett tanács Karpnak is, hogy mit kezdjen a hirtelen ölébe szakadó embertelen vagyonnal. Megpróbálhatja elintézni, hogy ennek a róla készült fényképnek az összes példánya eltűnjön az internetről.

tumblr_mn28j3GNQm1rwxz9ko1_400

* nagyon régi vágyam teljesült azzal, hogy végre írhattam valamit ezzel a címfelütéssel!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.