Nap idiótája #1 - gyakorlatilag feladta magát a gyilkos egy közösségi oldalon

bűnügy
2013 május 21., 18:49

A Vice rakta össze a történetet, ahogy egy eltűnt nő miatt indított threadbe teljesen feleslegesen becsatlakozó szobatárs fokozatosan magára terelte a gyanút. A sokcsavaros történet végére pedig kiderült, hogy a nőt valóban meggyilkolták, és tényleg a szobatárs volt.

A Yelp egy amerikai közösségi oldal, ami főleg a fogyasztóknak segít összegyűjteni a környék üzleteit, de azért vannak rajta klasszikus közösségi oldal funkciók is, például lehet topikokat indítani. Ide posztolta május harmadikán egy Emily C. nevű felhasználó, hogy eltűnt a barátnője, Maribel Ramos. Ramos amúgy 36 éves, Irakot is megjárt nő volt, akit május másodikán láttak utoljára.

photo_camera Maribel és gyilkosa, via yelp.com

A bejegyzés alatt hamar fellendült a kommentelő élet, a következő események történtek:

  • Valaki megkérdezte a barátnőt, hogy a szobatársat kikérdezték-e a rendőrök. Emily válaszol, hogy bizony, nagyon együttműködő volt, adott önként DNS-mintát, sőt még meztelen fotót is magáról (?). És még a mobiltelefonját is átadta a rendőrségnek.
  • Később felbukkant maga a szobatárs is, Kc "kc" Kc nicken, és egy nagyon ömlengős posztban írt arról, hogy Maribel volt a családja, az egyetlen az életében, majd mesélt a rendőrségi vizsgálatról is
  • Az egyik kommentelőnek feltűnt, hogy Kc végig múltidőben beszélt Maribelről, olyanakról írt, mint hogy "mindig tudta" meg hasonlóak. A kommentelő Grant K. szerint ez az egész nagyon gyanús
  • Páran Grantra támadtak, hogy minek itt vádaskodni ismeretlenekre, és miért nem hagyják inkább a rendőröket dolgozni
  • Megjelent Kc is, aki mivel kínai, nem beszél még elég jól angolul. Majd megköszönte Grantnek, hogy kijavította a nyelvtani hibáit.
  • Másnap megint Kc bukkant fel, és egyre furább és gyanúsabb dolgokat kezdett összehordani, amiből az jöhetett le, hogy bár csak barátok voltak, Kc szerelmes is volt Maribelbe. Majd arról is írt, hogy az életbiztosításának a nő az egyetlen kedvezményezettje, a halála esetén 250ezer dollárt kapna a nő, és hogy ő ezt pontosan tudta is
  • Ekkor már megjelent olyan jószándékú kommentelő is, aki arra figyelmeztette Kc-t, hogy tényleg gyanús amit művel. Szerelmének és családjának nevezi a szobatársát, belekeveri érthetetlenül ezt az életbiztosítási vonalat, mindez pedig csak ráterelheti a gyanút.
  • Kc megköszönte a tanácsot, majd hozzátette, hogy képtelen világosan gondolkozni ezekben a napokban

Ez volt Kc utolsó posztja a Yelpen. Két héttel később, május 17-én előkerült Ramos holtteste. A halottkémi vizsgálat pedig igazolta a gyilkosságot. A rendőrség pedig valóban a szobatársát tartoztatta le a nőnek, és őt vádolták meg a gyilkosság elkövetésével is.

Mindezek után Grant nem túl elegáns húzással még egyszer felbukkant, és azon méltatlankodott, hogy ő már napokkal korábban megoldotta az egész ügyet, mégis azzal zavarták el, hogy ne zavarja a rendőrség munkáját. Majd odaírta, hogy R.I.P. Marabel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.