Gyurcsány Ferenc nem tudja, Gyurcsány Ferenc nem érti, Gyurcsány Ferenc gyűlöli

POLITIKA
2013 május 23., 09:12

gyurcsány

A Heti válasz cikke talán közelebb vitt bennünket az igazsághoz. Vagy mégse? Nem tudom.

Gyurcsány Ferenc nem tudja. Fogalma sincs, hogy vajon igaz-e, amit a Heti Válasz írt. Ami azért furcsa, mégiscsak ő adott át 2011 őszén egy lezárt borítékot Mesterházy Attilának a kiszivárogtatók nevével. Hogy milyen nevek voltak a borítékban, azt nem tudjuk. Mesterházy az egyetlen lehetséges válaszként bontatlanul ledarálta a borítékot.

A magam részéről nem lennék meglepve, ha Katalin, Imre és Ferenc neve lett volna a borítékban. Tudtuk, tudjuk, hogy ők voltak Gyurcsány legnagyobb pártbeli ellenségei.

De azt is tudtuk, tudjuk, hogy 2006 nyarán, a választási vereség és a májusi, őszödi frakcióhétvége után a Fidesz legalábbis sejtette, mi hangzott el ott. Orbán Viktor az egész nyáron a hazugság narratívájában magyarázta a vereséget.
És ne felejtsük el, tényleg hazudtak. Gyurcsány pénzügyminisztere, Veres János konkrétan statisztikai adatokat tartatott vissza, nehogy kiderüljön, hogy a hiány nem három, hanem kilenc százalék. Vagy van bárki az országban, aki elhiszi, hogy a választás előtt csökkentett áfáról a választás után derült ki, hogy nincs is rá pénz?

Ha három nevet kéne mondanom, hogy ki szivárogtatta ki a beszédet, én is ezt a három nevet mondanám. Már csak logikai alapon is. De most ezt annak a Szabó Bálintnak higgyem el, aki

  • Gyurcsány Vas megyei pártszervezője,
  • akit állítása szerint 2004-ben cigányok erőszakoltak meg, mert fantomtagokkal próbálta átvenni a megyei MSZP-t,
  • aki egyszer, amikor Bajor Imre nem ment el egy rendezvényére, simán behazudta, hogy a színművész balesetet szenvedett az autópályán,
  • és aki véletlenül pont akkor vigyázott Tito kutyára, amikor.

Tito - nem Toto! - egyébként a történet szerint Eduardo Rózsa-Flores kutyája volt, aki sok más gyanús üzelme mellett a nyolcvanas évek végén, az ELTE BTK utolsó KISZ-titkáraként szoros és bizalmi kapcsolatban volt Szilvássy Györggyel, aki akkoriban az egyetemi KISZ-szervezeteket felügyelte, Gyurcsány kormányában pedig a titkosszolgálatokat. És aki ideális a kiszivárogtató szerepére, mert hát halott, négy éve agyonlőtték Bolíviában.

Van-e valami nem ismert célja a mostani közlésnek? Kinek az érdeke húzódik meg a háttérben? Kinek segít és kinek nem a lapok keverése és kiterítése?

Ezt kérdezi Gyurcsány Ferenc. Hát elmondom, kinek állhat érdekében. Elsősorban magának Gyurcsány Ferencnek, aki az elmúlt években mást se csinált, mint sejttetett és utalgatott, fenyegetőzött és zsarolt a vélelmezhetően birtokában lévő információval.

Mert bár Gyurcsány szemmel láthatóan még mindig nem érti, de nincs helye a magyar politikában. És ezt a közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának 96-98 százaléka is így gondolja. Az egyetlen esélye a túlélésre, ha sikerül bejátszania magát az ellenzéki összefogásnak becézett akármibe, amire most van is némi esélye, mert Mesterházynak érdekében áll Bajnait azzal gyengíteni, hogy Gyurcsányt is komolyan veszi.

Ezért másodsorban Mesterházy Attilának is érdekében állhat a dolog. Az MSZP elnöke és a Katalinok, Imrék, Ferencek jelképezte régi gárda közötti törékeny taktikai szövetség egyetlen oka Gyurcsány Ferenc volt. Mesterházy ugyan a 2011 őszi alapszabály-módosítással és a 2012-es tisztújítással centralizálni tudta a pártot, most, hogy a közös ellenséget már eszközként akarja használni, jól jöhet ez a taktikai szövetségesek kordában tartására.

Harmadrészt nem rossz ez a Fidesznek sem. Ők is tudnak közvélemény-kutatást olvasni, és Gyurcsánnyal szemben ők tisztában vannak vele, hogy a volt miniszterelnök mérgező. Ha valami mellé odaáll, civilizált embernek ott már nincs helye. Azért talán az se véletlen, hogy a Heti Válaszban jelent meg a nagy leleplezés.

Gyűlölöm az árulást és megvetem az árulókat.

Végül persze megint ide jutottunk. Gyurcsány áldozat. Egy politikus, aki végre őszinte mert lenni. Mondott egy szenvedélyes igazságbeszédet. Hát nem. Attól valaki nem lesz hős, hogy beismeri a hazugságot. Hogy két évig nem csinált semmit. Hogy alkalmatlan. Al-kal-mat-lan. Amit aztán még három évig bizonyít.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.