Orbán most a kereskedelmi tévéket húzza le

gazdaság
2013 május 24., 11:56
comments 8

A kormány.hu-n már megjelent annak a reklámadónak a tervezete, amit a miniszterelnök nemrég belengetett. Változó lesz, hogy mennyit kell majd fizetniük a különböző cégeknek. Ha nem éri el az adóalapja egy cégnek az egymilliárd forintot, akkor semennyit, egy és ötmilliárd között egy százalékot, öt és tízmilliárd között tíz százalékot, tízmilliárd fölött pedig húsz százalékot kell fizetni,

Eszerint az adó leginkább a kereskedelmi csatornákat fogja megviselni. Arról eddig csak becslések voltak, hogy mennyi reklámbevétele van a kereskedelmi tévéknek, rádióknak. Azt tudni lehet, hogy mennyi reklámidőt adtak el, azt már nem, hogy ebből mennyi kedvezményeket adnak - mert nem listaáron értékesítik -, és mennyi jutalékot vesznek le az értékesítő cégek. Az RTL Klub annyit elárult, hogy 2011-ben majdnem harmincmilliárdos bevétele volt, a tavalyiről csak annyit tudni, hogy csökkent, nagyjából 10-15 százalékkal. Így egészen biztosan tízmilliárd felett van az adóalapjuk, vagyis a bevételük ötödét adózzák majd le. A TV2 bevétele kisebb, de valószínűleg ők is a húszszázalékos sávba esnek majd. A többi cég reklámbevétele kisebb lehet tízmilliárdnál.

Az Indexnek a TV2 azt mondta, hogy a reklámadó csődbe viszi majd a legnagyobb vállalatokat. Szerintük "a reklámadó terve váratlanul ért minket, nagyságrendje meglepő és teljeséggel elfogadhatatlan""

Miért kell ennyire sietni?

A kormánynak nagyon kellhet a pénz, mert július 20-áig már meg kell majd állapítani az adóalap mértékét, aztán augusztus 20-áig és november 20-áig be is kell majd fizetni a becsült adóalap előlegét. A reklámadó azért is kellhet, és azért mutathatták be ilyen hamar, mert jövő szerdán döntenek arról, hogy kikerülünk-e a túlzottdeficit-eljárás alól. Legalábbis ez a hivatalos álláspont. Ugyanakkor az idei évre vonatkozó eljárás szempontjából ez már nem oszt vagy szoroz, mert a május 15-ig bemutatott kormányzati terveket veszi csak figyelembe az Európai Bizottság. Az úgynevezett "cut off date" után beadott költségvetési tervek legfeljebb a következő évi esetleges újabb eljárásra lehet hatással, nem a jövő heti döntésre.

media-reklambevetelekv2

Az új adónem segíthet bebiztosítani a költségvetést. Így ami nem jön be a tervezett e-útdíjból (késésben a rendszer kiépítése) vagy a pénztárgépek NAV-hoz bekötéséből, azt ezzel esetleg ki lehet pótolni.

"Ha minden igaz, mire hazaérek, már kézhez kapom az adóemelésekre vonatkozó törvényt is, amely a tranzakciós adót, a bankadót, az energiaadót és egy új reklámadó bevezetését jelentené” – ezt mondta a miniszterelnök Brüsszelben az EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján.

Orbán szerint elképzelhető, hogy nem lesz elegendő a csomag, amit két héttel ezelőtt Varga Mihály bejelentett, hogy Magyarország kikerüljön a jelentős uniós források elvesztésével járó túlzott deficiteljárás alól.

Miért kaparunk ennyire?

A magyar kormány nagyon szeretne kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, ami érthető, hiszen az országban az elmúlt években csak uniós forrásokból épült bármi. Ezeket a forrásokat pedig nem engedhetik elveszni. A kikerülésnek viszont ára van. Most ez az EU egyetlen fegyvere a magyar gazdaságpolitika ellen.

Kizárólag a forrásmegvonásokkal tudnak bármilyen hatást gyakorolni, hogy elkerüljük például a jövő évi osztogatást. Ha viszont kivesznek minket az eljárás alól, akkor két évig nem kerülhetünk oda vissza. Ez pedig azzal jár, hogy két évig nem fenyegethetnek minket ezzel.

A mostani országjelentésben még azt írták, hogy esetleg kikerülhetünk, de hiába volt kifejezetten alacsony a tavalyi költségvetési hiány, nem látják biztosítottnak azt, hogy az idei, és a jövő évi hiány is jó lesz. 2012-re szerintük három, 2013-ra 3,3 százalékos lehet a hiány.

Hiányzik a pénz

Ennek több oka is van. Az egyik egyrészt az, hogy több olyan, a Matolcsy-csomagokban bejelentett intézkedés van, amikből eddig nem jött be pénz, és még azt sem tudni, hogy mikor fog.

Ilyen például az e-útdíj-rendszer, amiből csak a második félévben 75 milliárdos bevételt várnak. Ezt többszöri közbeszerzéses bénázás után sem tudták elindítani, majd az állam magára vállalta, hogy akkor megcsinálják ők. Ezzel csak az a baj, hogy még a terveket sem látta senki.

A másik ilyen ügy a pénztárgépeké. Ezekből csak idén majdnem százmilliárdot várt az állam, de egyelőre úgy tűnik, hogy inkább ráfizetéses lesz a dolog. Egyrészt még nincs olyan pénztárgép, ami az előírásoknak megfelelően lecserélhetné az eddigieket. Másrészt pedig a NAV elvileg a cserék költségét is támogatni fogja, tehát ha lesz ilyen pénztárgép, az államnak először csak költségei lesznek vele.

Ezeket a kieső bevételeket pedig valahogy pótolni kell. Erre egyrészt a Varga-csomag kellett, de Orbán be akarhatta biztosítani a dolgot, hogy ilyen hamar bejelentette a negyedik intézkedést is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.