Ombudsmanhoz fordul, mert a nőknek ingyenes volt a belépő, férfiaknak pedig ezer forint egy budapesti szórakozóhelyen

2013 május 25., szombat 16:45

Teczár Szilárd megelégelte a férfiak elnyomását. Ráadásul ez szerinte bújtatott felhívás prostitúcióra.

A lényeg a címben, itt pedig következzen az Alapvető Jogok Biztosának írt teljes levél.

"Tisztelt Alapvető Jogok Biztosa!

Tegnap a budapesti Doboz szórakozóhelyre indultam barátaimmal (Klauzál utca 10.), és ott azt tapasztaltam, hogy a helyre csak 1000 forintos belépőjegy ellenében tudok bejutni, míg hölgy társaim belépése ingyenes volt. Magyarországon ez a gyakorlat igen elterjedt, velem sem először történik meg, és ha körülnézünk az interneten a magasabb árfekvésű szórakozóhelyek között, azt látjuk, hogy a férfiakra kivetett külön belépési díj általánosnak mondható.

Ez a gyakorlat véleményem szerint sérti Magyarország Alaptörvénye XV. cikkének (2) és (3) pontját, mivel személyeket pusztán nemük - egészen pontosan a biztonsági személyzet által megállapított, feltételezett nemük - miatt ér anyagi hátrány vagy előny. Ez a gyakorlat tendenciájában nem, csupán súlyosságában tér el attól, mikor cigány származású vagy vallási jelképeket viselő fiatalokat nem engednek be egy adott szórakozóhelyre. A gyakorlat mellett nem lehet azzal érvelni, hogy a társadalmi élet egyéb szegmenseiben a nőket kétségkívül sújtó hátrányokat enyhítené, mivel olyan társadalmi normákat és sztereotípiákat reprodukál, melyek éppen ezen egyéb hátrányok fenntartásáért felelősek, és végső soron mindkét nem képviselői számára hátrányosak. Ez a gyakorlat azt üzeni, hogy a férfinak fizetnie kell azért, hogy a szórakozóhely által "összegyűjtött" nők közé bejuthasson, tehát megerősíti azt a nézetet, miszerint szerelmi/szexuális téren a férfi az aktív, a nő pedig a passzív szereplő. Sarkosan fogalmazva a gyakorlat a prostitúcióra való felhívás bújtatott formája, ahol a férfiak a szórakozóhelynek fizetnek a nők jelenlétéért.

Mint azt korábban említettem, a férfi vagy női kategóriába való besorolást az adott szórakozóhely személyzete végzi, ennek során nyilvánvalóan a külső fizikai jellemzőket, és nem az illető identitását veszi figyelembe, így a gyakorlat sértheti az emberi méltóságot is.

A gyakorlat általános elterjedtsége arra enged következtetni, hogy a kérdés alulszabályozott. Arra kérem ezért biztos urat, vizsgálja meg milyen lépéseket tehetne a törvényhozó az áruk és szolgáltatások igénybevétele terén a nemek közötti egyenlőségért.

Köszönettel, Teczár Szilárd"

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt