Megszűnik az MSZDP

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) vasárnapi, utolsó kongresszusa döntött a párt megszűnéséről és annak politikai örököse, a Magyar Szociáldemokraták Pártja megalakulásáról. Az új párt elsődleges célja a politikai folytonosság megőrzése, amit az elődpárt tagjainak és szervezeteinek automatikus átvételével, a programalapú egyeztetésben rögzített elvek és politikai megállapodások kontinuitásának tiszteletben tartásával biztosítanak.

Mint mondták, a Magyar Szociáldemokraták Pártja „integráló politikai erő, amelynek markáns bizonyítéka”, hogy ügyvezető elnökévé Árok Kornélt, a Szövetségben, Együtt Magyarországért párt alapító elnökét választotta. A párt elnöke Schmuck Andor, főtitkára Suha György. Az elnökség munkáját Schiller László és Somodi Jánosné alelnökök irányítják. Az országos választmány elnökévé Asztalos Lajost választotta meg a kongresszus.

Bazsai Ferenc, aki 1938 óta a párt tagja, elfogadta az örökös tiszteletbeli elnöki felkérést.

Kitértek arra, hogy az alakuló kongresszus június 8-ára összehívta a 106 egyéni országgyűlési képviselői körzet felelősét, és döntött arról, hogy július folyamán politikai nagygyűlésen határoz a 2014-es választásokon követendő politikai stratégiáról.

Törvényen kívül

"A párt legfelsőbb döntéshozó fóruma számára világossá vált, hogy az MSZDP 2006-től 2012 októberéig a hatályos jogszabályokkal össze nem egyeztethető módon, belső szabályozások figyelembevétele nélkül, összességében törvénytelenül működött" – közölték.

A jelentés szerint az MSZDP a szabálysértésekre való tekintettel fegyelmi úton kizárta a párt korábbi vezetőjét, Kapolyi Lászlót, aki a kizárás ellen nem fellebbezett.