Turul- és Attila-szobrot avattak az esőben

politika
2013 június 04., 09:29

Nyíradonyban ma összetartották a nemzetet.

photo_camera A nemzeti összetartozás emlékhelye Nyíradonyban
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

2013-ban nem a harmincas évek történelemszemléletére van szükség, hanem olyan viszonyulásra, mely az új évezredben érvényes kérdésekre ad választ - mondta Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Halász János az ősök örökségének a szeretetet nevezte, ami „az a nyelv, melyben merünk őszintén beszélni, merünk egymásba kapaszkodni, és merünk összetartani, határon innen és túl”.

Az emlékhelyet a budapesti Hősök terén lévő emlékmű és a parlament kupolacsarnokának képei ihlették: egy emlékoszlopon lévő turul madarat félkörívben vesz majd körül 16 magyar király, erdélyi fejedelem, államférfi – mondta Tasó László polgármester.

photo_camera Attila hun fejedelem mellszobrát Juha Richárd készítette
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A következő szobor Árpád vezért, a tizenhatodik pedig Kossuth Lajost ábrázolja majd – mondta Tasó László, az emlékhely megálmodója, hozzátéve, hogy terveik szerint évenként egy mellszoborral bővül majd a nyíradonyi nemzeti arcképcsarnok. (MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt