Budapestre érkezik a közösségi méhészkedés

életmód
2013 június 05., 15:38

A német finger művészcsoportot 2007-ban hozta létre Florian Haas és Andreas Wolf. Egyszerre akartak társadalmi problémákra reagálni és méhészkedni. Sok, méhekhez kapcsolódó projektjük közül a legismertebb a vegyes csoport méhészkedésnek nevezett eljárás: ebben a méhészkedéssel korábban soha nem foglalkozó, a társadalomból különböző okok miatt kirekesztett embereket kérnek fel közös mézkészítésre. A csoportokhoz aztán bárki csatlakozhat, de ők stigmatizált szereplőket hívnak: kábítószerfüggőket, mentális problémákkal küzdőket, tartósan munkanélkülieket. Idén nyárra projektjük Budapestre költözik.

photo_camera Sokáig a frankfurti Modern Művészetek Múzeumának tetején tartották a kaptáraikat, és itt szerveztek méhészbemutatókat, tavaly azonban egy saját épületbe költöztették a méhmúzeumukat.

A közös méhészkedésnek amúgy kettős célja van: egyrészt elkezdenek olyan emberek egymással beszélgetni, és együtt dolgozni, akik korábban ezt soha nem tették. Másrészt pedig pénzt is kereshetnek vele, hiszen a közösen termelt mézet a finger tagjai segítenek eladni.

photo_camera 2010-ben egy óriási világító méhkaptárral jelentek meg az egyik német autópálya felett.

Budapestre is hasonló projekttel érkeznek. Most elsőnek csak pár napra, megtalálni a méhészetük belvárosi helyszínét. Szerdán délután tartanak egy bemutatkozó mézkóstolást, de az érdemi munka majd csak júliusban indul el, addig viszont indítottak egy magyar nyelvű Tumblrt is.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.