Budapestre érkezik a közösségi méhészkedés

A német finger művészcsoportot 2007-ban hozta létre Florian Haas és Andreas Wolf.  Egyszerre akartak társadalmi problémákra reagálni és méhészkedni. Sok, méhekhez kapcsolódó projektjük közül a legismertebb a vegyes csoport méhészkedésnek nevezett eljárás: ebben a méhészkedéssel korábban soha nem foglalkozó, a társadalomból különböző okok miatt kirekesztett embereket kérnek fel közös mézkészítésre. A csoportokhoz aztán bárki csatlakozhat, de ők stigmatizált szereplőket hívnak: kábítószerfüggőket, mentális problémákkal küzdőket, tartósan munkanélkülieket. Idén nyárra projektjük Budapestre költözik.

Sokáig a frankfurti Modern Művészetek Múzeumának tetején tartották a kaptáraikat, és itt szerveztek méhészbemutatókat, tavaly azonban egy saját épületbe költöztették a méhmúzeumukat.

A közös méhészkedésnek amúgy kettős célja van: egyrészt elkezdenek olyan emberek egymással beszélgetni, és együtt dolgozni, akik korábban ezt soha nem tették. Másrészt pedig pénzt is kereshetnek vele, hiszen a közösen termelt mézet a finger tagjai segítenek eladni.

2010-ben egy óriási világító méhkaptárral jelentek meg az egyik német autópálya felett.

Budapestre is hasonló projekttel érkeznek. Most elsőnek csak pár napra, megtalálni a méhészetük belvárosi helyszínét. Szerdán délután tartanak egy bemutatkozó mézkóstolást, de az érdemi munka majd csak júliusban indul el, addig viszont indítottak egy magyar nyelvű Tumblrt is.