Budapestre érkezik a közösségi méhészkedés

2013 június 5., szerda 15:38

A német finger művészcsoportot 2007-ban hozta létre Florian Haas és Andreas Wolf. Egyszerre akartak társadalmi problémákra reagálni és méhészkedni. Sok, méhekhez kapcsolódó projektjük közül a legismertebb a vegyes csoport méhészkedésnek nevezett eljárás: ebben a méhészkedéssel korábban soha nem foglalkozó, a társadalomból különböző okok miatt kirekesztett embereket kérnek fel közös mézkészítésre. A csoportokhoz aztán bárki csatlakozhat, de ők stigmatizált szereplőket hívnak: kábítószerfüggőket, mentális problémákkal küzdőket, tartósan munkanélkülieket. Idén nyárra projektjük Budapestre költözik.

Sokáig a frankfurti Modern Művészetek Múzeumának tetején tartották a kaptáraikat, és itt szerveztek méhészbemutatókat, tavaly azonban egy saját épületbe költöztették a méhmúzeumukat.

A közös méhészkedésnek amúgy kettős célja van: egyrészt elkezdenek olyan emberek egymással beszélgetni, és együtt dolgozni, akik korábban ezt soha nem tették. Másrészt pedig pénzt is kereshetnek vele, hiszen a közösen termelt mézet a finger tagjai segítenek eladni.

2010-ben egy óriási világító méhkaptárral jelentek meg az egyik német autópálya felett.

Budapestre is hasonló projekttel érkeznek. Most elsőnek csak pár napra, megtalálni a méhészetük belvárosi helyszínét. Szerdán délután tartanak egy bemutatkozó mézkóstolást, de az érdemi munka majd csak júliusban indul el, addig viszont indítottak egy magyar nyelvű Tumblrt is.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt