Az elnyomó britek 20 millió fontot fizetnek a kenyaiaknak

külföld
2013 június 06., 13:23

A brit kormány bocsánatot kért, és 20 millió font kártérítést ajánlott fel a Mau Mau felkelés kenyai túlélőinek. 5228-an kapnak kártérítést egy peren kívüli megegyezés alapján, miután a gyarmatosítók visszaéléseinek három kenyai áldozata tavaly októberben beperelte a brit kormányt. London arra is kötelezettséget vállalt, hogy emlékművet állíttat Nairobiban megkínzott kenyaiaknak.

Ez felbátoríthatja a korábbi brit gyarmatok lakóit, hogy keresetet nyújtsanak be a brit kormány ellen a gyarmatbirodalom idején elkövetett sérelmeik orvoslására.

A Mau Mau titkos szervezet volt, aminek a tagjai főleg a kikuju törzsből jöttek, és erőszakos akciókat hajtottak végre a britek ellen.

Winston Churchill angol miniszterelnök 1952-ben rendkívüli állapotot hirdetett ki Kenyában, és offenzívát indított a Mau Mau felkelői ellen. 1956-ig 11 ezer kenyait öltek meg. A kenyai emberjogi bizottság adatai szerint az 50-es években a britek 90 ezer kenyait végeztek ki, kínoztak vagy csonkítottak meg.

A fogolytáborokban 160 ezer embert tartottak fogva gyalázatos körülmények között. Az őrzöttek között volt Barack Obama nagyapja, Hussein Onyango Obama is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.