Az elnyomó britek 20 millió fontot fizetnek a kenyaiaknak

A brit kormány bocsánatot kért, és 20 millió font kártérítést ajánlott fel a Mau Mau felkelés kenyai túlélőinek. 5228-an kapnak kártérítést egy peren kívüli megegyezés alapján, miután a gyarmatosítók visszaéléseinek három kenyai áldozata tavaly októberben beperelte a brit kormányt. London arra is kötelezettséget vállalt, hogy emlékművet állíttat Nairobiban megkínzott kenyaiaknak.

Ez felbátoríthatja a korábbi brit gyarmatok lakóit, hogy keresetet nyújtsanak be a brit kormány ellen a gyarmatbirodalom idején elkövetett sérelmeik orvoslására.

A Mau Mau titkos szervezet volt, aminek a tagjai főleg a kikuju törzsből jöttek, és erőszakos akciókat hajtottak végre a britek ellen.

Winston Churchill angol miniszterelnök 1952-ben rendkívüli állapotot hirdetett ki Kenyában, és offenzívát indított a Mau Mau felkelői ellen. 1956-ig 11 ezer kenyait öltek meg. A kenyai emberjogi bizottság adatai szerint az 50-es években a britek 90 ezer kenyait végeztek ki, kínoztak vagy csonkítottak meg.

A fogolytáborokban 160 ezer embert tartottak fogva gyalázatos körülmények között. Az őrzöttek között volt Barack Obama nagyapja, Hussein Onyango Obama is. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.