Az elnyomó britek 20 millió fontot fizetnek a kenyaiaknak

A brit kormány bocsánatot kért, és 20 millió font kártérítést ajánlott fel a Mau Mau felkelés kenyai túlélőinek. 5228-an kapnak kártérítést egy peren kívüli megegyezés alapján, miután a gyarmatosítók visszaéléseinek három kenyai áldozata tavaly októberben beperelte a brit kormányt. London arra is kötelezettséget vállalt, hogy emlékművet állíttat Nairobiban megkínzott kenyaiaknak.

Ez felbátoríthatja a korábbi brit gyarmatok lakóit, hogy keresetet nyújtsanak be a brit kormány ellen a gyarmatbirodalom idején elkövetett sérelmeik orvoslására.

A Mau Mau titkos szervezet volt, aminek a tagjai főleg a kikuju törzsből jöttek, és erőszakos akciókat hajtottak végre a britek ellen.

Winston Churchill angol miniszterelnök 1952-ben rendkívüli állapotot hirdetett ki Kenyában, és offenzívát indított a Mau Mau felkelői ellen. 1956-ig 11 ezer kenyait öltek meg. A kenyai emberjogi bizottság adatai szerint az 50-es években a britek 90 ezer kenyait végeztek ki, kínoztak vagy csonkítottak meg.

A fogolytáborokban 160 ezer embert tartottak fogva gyalázatos körülmények között. Az őrzöttek között volt Barack Obama nagyapja, Hussein Onyango Obama is. (MTI)