Az ügyészség tehetetlen a trafikmutyival szemben

Tbg
POLITIKA
2013 június 06., 12:08

Nem indíthat pert  az ügyész a trafikpályázat kiírására, elbírálására, a koncessziós szerződés megkötésére vonatkozó miniszteri döntéssel szemben, közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI kérdésére.

A kérdés azért merült fel, mert a trafikpályázat után számtalan kérelem érkezett az ügyészséghez hogy vizsgálja meg a pályázati eljárás törvényességét, mivel az az ügyészség közérdekvédelmi feladatkörébe tartozhat.

"A dohánytermék-kiskereskedelemi jogának átengedésekor a miniszter a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás körébe tartozó döntést hozott. A gazdálkodás körében meghozott döntés nem tartozik az ügyészségről szóló törvényben meghatározott ügyészi törvényességi ellenőrzési hatáskörbe" - fogalmazott az ügyész.

- Ha az ügyészség akarna, akkor nyugodtan nyomozhatna hivatali visszaélés miatt trafikügyben. Például a szekszárdi önkormányzati hangfelvétel [ezen arról beszélnek fideszesek, hogy politikai alapon kell kiosztani a trafikjogokat a városban] és a trafikpályázatok bírálati szempontjai és a pályázati eredmények összefüggéseiről. Ezeket az összefüggéseket pont ügyészségi eszközökkel lehetne felderíteni, ha volna rá akarat - mondta egy, az ügyészség viszonyait közelről ismerő forrásunk.

- Az, hogy az általános törvényességi felügyeletben nincsenek benne a nemzeti vagyonnal történő gazdálkodás ügyei, nem jelenti, hogy az ügyészek elég széles nyomozási és nyomoztatási, azaz büntetőjogi feladatai között tilos lenne trafikügyben vizsgálódni - magyarázta.

Az ügyész még ahhoz is kevés (legalább is saját bevallásuk szerint), hogy a pályázatok értékelésének nyilvánosságra hozását kikényszerítse, ugyanis a bírói gyakorlat szerint a pályázati eljárás mellőzése esetén szokott fellépni a hatóság.

A kormány tavasszal rendezte át a dohánytermékek kiskereskedelmi piacát, amikor úgy döntött, ezentúl csak az országban 7500 helyen lehet majd dohányt árusítani, a koncessziókat pedig pályázaton osztják el. Előtte kb. 45 ezer helyen árultak Magyarországon.

A trafikmutyiról szóló korábbi cikkeink errefelé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.