Esztergomot most a Duna veszélyezteti

Vasárnap reggelre várják a Duna tetőzését Esztergomban, tudtuk meg a megyei katasztrófavédelemtől. A várost a veszélyeztettek között sorolta fel csütörtök reggeli tájékoztatóján a miniszterelnök.

A rekordvízszint itt 2002-ben 771 centi volt, most 785-öt várnak. Bár a tetőzés csak hétvégén várható, a város megközelítése már körülményes. Lezárták a 10-es utat Dömöstől, Komárom felől is kerülni kell, Dorogról a 117-es úton érhetünk a városba. Nagy gondot jelent, hogy a Szlovákiában élő munkásoknak hogyan jussanak át Párkányból a komáromi Nokia-gyárba.

esztergom2

esztergom13

esztergom14

Eddig csak a Prímás-szigetet kellett evakuálni, itt bezártak a panziók, büfék és negyven ember hagyta el otthonát. A szigetet csütörtök reggel ürítették ki, miután az éjjel 15 centimétert emelkedett a Duna vízszintje. A környék villany- és gázszolgáltatását lekapcsolták.

esztergom12

esztergom11

esztergom6

esztergom8

A katasztrófavédelem szerint máshol a városban nem kell számítani kitelepítésekre, ennek ellenére az önkormányzat már megosztotta a tudnivalók listáját a lakosokkal. Kitelepítésre számítanak a Duna-sétány lakói is, jelenleg itt a legnagyobb a munka városban. Folyamatosan homokzsákozzák a töltést a honvédséggel és több civil szervezettel.

esztergom5

esztergom4

esztergom10

esztergom1

esztergom9

esztergom7

esztergom3