Esztergomban nincs korzózás

Tbg
gurítás
2013 június 09., 09:57

esztergom1

Minden és mindenki készen áll Orbán Viktor vasárnapi, esztergomi sajtótájékoztatójához. A Duna még időben, reggel tetőzött a Kossuth híd alatt, órák óta tartja a valaha mért legmagasabb vízszintet, a híd előtti téren csak rendőrök, kormányőrök, vízügyes és katasztrófavédelmis szakemberek és a kék tatktikai sátor, ahol már lázasan folyik a munka.

esztergom2

Beszélni csak Orbán Viktor és Hende Csaba beszélt. Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György katasztrófavédelmi főparancsnok szerényen megbújik oldalt. Pintér Sándor később egy degeszre tömött bőrtáskát ragad magához, talán homokzsákot hordoz magával.

ov1

Orbán Viktor beszéde előtt felkészül a vízállásokból, az áldozatok számából (nulla azaz 0), illetve a lefogott rémhírterjesztők számából (2). Esztergom megússza, Dunabogdány kritikus, mától pedig az Budapestre, az ország szívére koncentrál.

.tat15

A Kis Duna sétányon felbukkan Tétényi Éva is, a város polgármestere, a polgári védelem vezetője, akit a miniszterelnök nem hívott meg sajtótájékoztatni. Tétényi ezt nem kommentálja, és elmondja: azt mindekinek megmondta, hogy ha pártlogót lát bárkin is, lezavarja őket a gátról. Jó jel, hogy tiszta víz szivárog át a zsákokon, ez azt jelenti, hogy nem mossa ki a homokot a víz. A korzót 20 méterenként felállított rendőrök védik, Esztergomban nincs mozizás, mint Budapesten, Tétényi megtiltott mindenféle gyalogosforgalmat a védekezőkén kívül.

platan2

Az óriási platánok is kockázati tényezők egyébként, ha kimossa a gyökerüket a víz megdőlhetnek, kidőlhetnek.

tat14

Tétényivel átugrunk a Csenkei úthoz, ahol spontán áraztásos öntözéssel mívelik az alsó kerteket, az út mentén pedig épül a gát. Éppen két asszony hagyja ott a 12 órás műszakot, egész éjjel lapátoltak.

tat8

A gátakon kétharmad-egyharmad a férfi-nő-arány, de sok gyerek is dolgozik, mesélik, bár most egyet sem látunk. A katonák az éjszaka megszerzett vízáteresztő geotextíliát súlyozzák le és lapátolnak rá homokot.

katonak1

Tétényi Évát időnként megölelgetik a gáton a helyiek. Friss tejet hoznak a nénik egy autóval, a teherautók pedig rengeteg homokot a gáthoz.

esztergom2

Két pap tűnik fel az úton, az idősotthonba igyekeznek, hiszen vasárnap van.

tat1

A rendőrök elkísérnek még Tátra, amit Dorog felé kerülve érünk el, a part menti út már kedd óta járhatatlan.

tat5

A települést homokgát védi, az Únyi patak torkolata teljesen eltűnt, a gát mélyen bent a főút mellett húzódik.

szivatty

A sittel a vízelvezető csatornák tömték el, felette épül az ellennyomó medence a Tátika téren. Négy szivattyú dobja visza a vizet a Dunába.

esztergom2

Az Únyi patak teljesen eltűnt. Egy férfi szerint már apad, a rutinosabbak viszont azt mondják, amíg visszafelé mozog a víz, vagyis vissazduzzasztja a patakot, szó sincs apadásról.

esztergom_pap

A homokból épült Bazilika. Pénteken és szombaton a belvárosi templom előtt fiatalok, öregek, több százan készíették a gátakra való homokzsákokat, vasárnap koradélután a tér üres, pihenőidő van. Szuperlatívuszokban beszél mindenki a városban tapasztalható összefogásról.

A homokbazilikát úgy kellett megvédeni a markolóktól, nehogy elvigyék azt is hajnalban. Alatta perselyben gyűjtik az adományokat. A plébániakertben beszéljük meg Orbán Viktor látogatását. Kicsit sajnálják az itteniek, hogy Esztergomról nem nagyon beszélt a miniszterelnök úr. "Komárom után rögtön Pilismarót következett, pedig itt a belvárost veszélyztette a víz.

esztergompap2

Harmai Gábor plébános azért vág ilyen fejet, mert az Élelmiszerbanktól kaptak 500 üveg zöldborsót, ebből kétszáz adagot lefőzött Angelina Jolie szakácsa, viszik a Csenkei útra, de a többivel nem tudják, mi legyen. Angelina Jolie magyarországi forgatásán evett a szakácsnál, aki a produkciónak főzött. "Csirkemell roston, salátával - mindig" - mesél a szép időkről. Előkerül még a szemközti Párkány is, ahol "sörözés közben nézik a vizet". A szlovákiai oldalon jobbak a gátak.

Fotók: Botos Tamás, szöveg és animáció: Tbg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.