Milyen rémhírterjesztőket fogott le a rendőrség?

bűnügy
2013 június 10., 12:22

Eddig egy törvénysértés, egy lopás történt kisebb értékre, az elkövetőt azt lefogtuk. Két rémhírterjesztést kellett megakadályoznunk, ott is mind a két személyt lefogtuk, nagy valószínűséggel egyébként elmebetegekről van szó.

mondta Orbán Viktor a szombat reggeli sajtótájékoztatón.

Megkérdeztük a rendőrséget és Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárt, hogy:

  1. Mit jelent az, hogy a rémhírterjesztőket lefogták?
  2. Mit jelent az, hogy valószínűleg elmebetegek?
  3. Mik azok a rémhírek, amiknek a terjesztéséért lefogták az érintetteket?

Havasi a cikk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre.

„Lefogtuk”

A lefogást a rendőrök leginkább az őrizetbe vételre szokták használni, de ez nem a hivatalos kifejezés. Az ORFK Kommunikációs Szolgálat a kérdéseinkre ennyit válaszolt:

A megkeresésére válaszul tájékoztatjuk, hogy a kérdéses ügyekben a nyomozás érdekében információt nem kívánunk adni.

Rémhírterjesztés

Tehát tart a nyomozás. Ha a rémhírterjesztőket elítélik, a Btk. szerint akár 3 évet is kaphatnak:

270. § Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt – vagy való tényt oly módon elferdítve – állít vagy híresztel, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Valószínűleg elmebetegek

De ha tényleg elmebetegek, akkor nem kell ülniük:

24. § (1) Nem büntethető, aki a cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában – így különösen elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, tudatzavarban vagy személyiségzavarban – követi el, amely képtelenné teszi a cselekmény következményeinek felismerésére vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.

Viszont ugyanannyi ideig kényszergyógykezelésre küldhetik őket:

74. § (1) Személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetőjének kényszergyógykezelését kell elrendelni, ha elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, feltéve, hogy büntethetősége esetén egyévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.