Point & Click játékot fejlesztett az állam

TECH
2013 június 12., 06:06
  • Létezik már egyéni nyugdíjszámla.
  • Csak nagyon nehéz megtalálni.
  • A számla igazából nem számla, mert bevallásokat gyűjt 2013-ból, valódi pénz nincs mögötte.
  • A számla ügyfélkapcsolati fejlesztésére kiírtak most egy 1,3 milliárdos pályázatot.

Június óta meg lehet nézni, hogyan állok a nyugdíjjal. Megszülettek az egyéni számlák, lehet havonta követni, hogyan hízik szépkorúságunk biztosítéka. A fenntartható öregedés fontos, ezért meg akartam nézni az egyéni nyugdíjszámlámat. Azt tudtam, hogy ügyfélkapu kell hozzá.

Ezért logikusnak tűnt a magyarorszag.hu oldalon keresni. Amikor áprilisban bejelentették, hogy lesz ez a számla, akkor is azt mondták, hogy innen lehet elérni.

Nulla találat

Belépek az ügyfélkapus jelszavammal. Sehol semmi utalás nyugdíjszámlára. Nézem a rovatokat, hátha mint újdonság valahol utalnak rá. A keresőbe beírom, hogy „társadalombiztosítási egyéni számla”, ez a dolog hivatalos neve. Nulla találat.

Össze-vissza kattintgatok, legalább 10 percig eredménytelenül. A nyugdíj szó ha valahol felmerült, én kattintottam, de zsákutca lett minden. Aztán összejött. Vannak ezek a point & click típusú játékok, amikor előbb rá kell kattintani a fogasra, aztán a kandallóra, és akkor hozzájutunk a kulcshoz, és így megyünk a megoldás felé. Aki nem akarja végigjátszani a nyugdíjszámlája megtalálását, annak itt egy eligazítás a győzelemhez vezető útról:

Ügyfélkapu fülecske a fejlécben → Elektronikusan intézhető ügyek (baloldalt a felülről negyedik rózsaszínű link) → "Válasszon nézetet" funkcióban a "betűnkénti lista" legyen aktív, de alapból is ezt ajánlja, csak ne rontsuk el --> T betűre kattintás → a négy találat közül felülről a 3. a „társadalombiztosítási egyéni számla” → a feljövő oldalon a dolog definíciója olvasható, de ez ne tévesszen meg senkit, a középen felül szürke mezőbe írt „használom a szolgáltatást” feliratra kell kattintani → átdob az egyeniszamla.onyf.hu oldalra → itt rengeteg törvényt olvashatunk, sok a paragrafus, egy link az ügyfélirodák címére a folyó szövegben elrejtve, de ez ne tévesszen meg senkit, nekem hamar leesett, hogy → bal oldalon felül, az ONYF székházának zöldes sziluettjét ábrázoló kép fölött van egy fehér betűs link: „kivonat megtekintése” → kéri a TAJ számot → ÉS MEGVAN, bevallásokra lebontva, és még PDF-ben is le lehet tölteni.

Megpróbáltam másképp is. Mert nemcsak az magyarorszag.hu van a világon, hanem van onyf.hu is, ez az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság címe, az előző kísérletnek is ez lett a vége, onnan biztos könnyebb lesz.

És a főoldal jobboldali hasábjában, a Friss rovat legfelső linkje máris a "társadalombiztosítási egyéni számla". Ilyen egyszerű volna? Dehogy! A linkre kattintva ez az üzenet vár:

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2013. június 1-jétől kezdődően elektronikus ügyintézés keretében a Kormányzati Portál Ügyfélkapujához hozzáféréssel rendelkező személyek részére lehetőséget biztosítunk a társadalombiztosítási egyéni számlájuk megtekintésére.

Gyakori kérdések a társadalombiztosítási egyéni számlára vonatkozóan.

Tudtam ezt amúgy, pont ezért akartam megnézni a számlám állását.

Ha a Tisztelt Ügyfelünk! megszólításra kattintunk (igen, a megszólítás maga a link), akkor kijön egy jó hosszú szöveg, aminek 3. bekezdése olyan, mintha társasjátékozás közben kihúztam volna a legszívatósabb kártyát: „Menj vissza a Startra!” Hiszen ez van ott: "A társadalombiztosítási egyéni számla tartalmát a http://www.magyarorszag.hu/ honlapon a "Társadalombiztosítási egyéni számla" címszó alatt, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról http://www.onyf.hu/ a "TB Eszámla" ikonra kattintva tudják megtekinteni."

A magyarorszag.hu-n már voltam, lásd feljebb, címszó sehol. Az onyf.hu-ról jöttem idáig.

Mindegy. Vissza az előző oldalra, és kipróbálom A gyakori kérdések linket. Ez fogad:

2013-06-01 00:00

2013-06-01 00:00

2013-06-01 00:00

2013-06-01 00:00

2013-06-01 00:00

2013-06-01 00:00

2013-06-01 00:00

Egyik sem kattintható, de jól néz ki.

Nade mi az a piros link ott az onyf.hu bal szélén? Jó hogy eddig nem szúrta ki a szemem. Egy link, ami az ONYF új honlapját ígéri. Nyilván egy új szolgáltatást az új oldalon kell keresni, ha előbb tudom, hogy a régin vagyok, nem hülyéskedek itt tovább.

http://beta.onyf.hu/ az új oldal, sehol semmi ebben az ügyben, hiába minden kattintgtatás. Ügyintézés, Nyomtatványok, minden fület végigjátszottam. Sehol az egyéni számla.

Aki ideáig jutott a cikkben, és rájött, hogy hol néztem el az egészet, az most joggal nevezhet idiótának.

Pedig szóltak! Volt az, hogy a Tisztelt Ügyfelünk! szövegre kattintva kijött a magyarázat, hogy "TB Eszámla" ikont kell keresni. Mivel az is volt, hogy a magyarorszag.hu-n is lesz ilyen címszó és nem volt, ezt nem vetem elsőre komolyan. Pedig a régi oldal bal hasábjában tényleg van egy majdnem ilyen nevű gomb. A legalsó ikon, ami egy borítékot ábrázol @ jellel, és mellé van írva hogy „TB Egyéni Számla”. Nem figyeltem, megtévesztett, hogy a borítékból és a @ jelből azt gondoltam, hogy onnan biztos mailt lehet írni az ONYF-nek. Pedig nem. El se olvastam mi van mellé írva. Hülye voltam, egy kattintással meglett volna az  https://egyeniszamla.onyf.hu/, ha nem a szöveges linkre meg az új honlapra megyek előbb.

onyf.hu4

Sok hűhó semmiért?!4!?

Jó, most már két helyről is megtaláltam a számlámat. De mire jó ez? 

A számla azt rögzíti, hogy mennyi nyugdíjjárulékot vallottam be 2012 szilvesztere óta. Március végéig vannak adatok most, de ez folyamatosan frissül. Sőt visszafele is frissül majd idővel, és még az államnak átadott magánnyugdíj-számlámon lévő összeg is hozzáadódik majd. Az adatok a NAV-tól jönnek, de nem a tényleges befizetéseket nézi a rendszer, hanem a bevallásban szereplő számokat.

Leginkább az a zavarba ejtő, hogy ez a számla praktikusan csak arra jó, hogy ha a munkáltatóm nem vallja be rendesen a nyugdíjjárulékom, akkor le tudom buktatni.

Ez ugyanis egy virtuális számla, ami mögött valódi pénz nincs.

A magánnyugdíj-számla nem ilyen volt, az tényleg az én pénzem volt, csak a nyugdíjbiztosító kezelte: tőzsdézett vele, kötvényeket vett, de a pénz az enyém volt, és annyi, ami az értesítőkben szerepelt. Még azt is ki lehetett számolni, hogy ha holnaptól nyugdíjas lennék, akkor havonta mennyit vehetnék fel belőle.

Ehhez képest a mostani járulékaimból az állam a mostani nyugdíjakat fizeti, és a nyugdíjak megállapításának mindenkori szabályozását az állam fenntartja magának. Az egyéni számlán szereplő összegből nem következik hivatalosan semmi.

A rendszert 1,3 milliárdért erősítik

Az egész keresősdi ötlete onnan jött, hogy kedden megjelent egy pályázati felhívás az NFÜ oldalán, hogy 1,3 milliárd forint EU-s pénzt lehet nyerni az imént bemutatott szolgáltatásnak "ügyfélkapcsolati fejlesztésére". Pályázatot csak az ONYF vezette konzorcium adhat be, nyilván kemény verseny lesz.

És milyen fejlesztések várhatók? A pályázat szerint ilyen extrákat kell biztosítania a győztes pályázónak:

Biztosítania kell:

  • a meghatározott adatkörök biztosítottakhoz kötődő nyilvántartásba vételét,
  • a nyilvántartásba web-felületen történő betekintés lehetőségét,
  • az ügyintézői munka támogatását ügyintézői felülettel, melyen az adato megtekintése, valamint kivonat, jegyzőkönyv és hatósági bizonyítvány nyomtatás lehetséges,
  • a kiértesítés támogatását tömeges kivonat generálási funkcióval, kérelemre a nyilvántartásból kivonat generálását elektronikus és papír formátumban ügyintézői munka vezérlését,
  • a korszerű telefonos és személyes ügyfélszolgálat támogatását, ide értve a dokumentumok elektronikus kezelését és az elektronikus ügyintézéshez szükséges hitelesítési szolgáltatást,
  • a kapcsolódó rendszerekhez történő integrációt, illetve szabványos felülete biztosítását - a későbbi interface-ek kialakításához, valamint
  • az alapvető statisztikai lekérdezéseket.

Mondjuk én olyan hülye vagyok, hogy a saját számlámat is vagy fél órán át kerestem, nem csoda, hogy ebből se világos, hogy a web-felületen történő betekintés lehetősége például mennyivel lesz biztosítottabb.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után remek helyre kirakták a linket a magyarorszag.hu címlapjára. Köszönjük!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.