Jövőre kisebbségben lesznek Amerikában a fehér kisgyerekek

Az Egyesült Államok történelmében először fordul elő, hogy a nem fehér népcsoportok száma az öt év alatti korcsoportban nagyjából megegyezik a fehérekével - jelentette az amerikai kormány csütörtökön.

Az új népszámlálási adatokat a 2012. júliusi demográfiai körkép alapján tették közzé. Ezek egyértelműen jelzik, hogy a bevándorlás és különösen a spanyol ajkú lakosság körében mért magas születési arány miatt a faji és etnikai kisebbségek száma gyorsabban növekszik, mint a fehéreké.

A szóban forgó adatok szerint összességében a nem fehér lakosság 1,9 százalékkal 116 millióra növekedett, ami az Egyesült Államok lakosságának 37 százaléka. A leggyorsabban sorrendben a vegyes etnikumú csoportok, az ázsiaiak és a hispánok száma növekszik.

A jelenlegi születési adatok alapján idén vagy jövőre egyértelműen kisebbségbe kerülnek az amerikai fehérek az öt év alattiak körében - mondta Thomas Mesenbourg, a népszámlálási iroda ügyvezető igazgatója.

A kormányzat előrejelzései alapján öt éven belül már a 18 év alattiak körében is a jelenlegi kisebbségek dominálnak majd, nem sokkal később pedig az amerikai fehér össznépesség abszolút számokban is csökkenni kezd - a második világháború utáni egy-két évtizedben született, népes, "baby boom"-nemzedék tagjainak elöregedése miatt. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.