Megrázta a görögöket a válság

külföld
2013 június 13., 17:06

Egész Európát megcsapta a gazdasági válság, de a görögök különösen nagy pofont kaptak. A Reuters athéni fotóriportere, Yannis Behrakis heteken át fényképezte végig állásuk elveszítése után utcára kerülő emberek mindennapjait.

A munkanélküliség a válság óta 25 százalék főlé nőtt, szinte lehetetlen elhelyezkedni. A tartós munkanélküliségben pedig egyre többen élik fel mindenüket, és kötnek ki az utcákon. Helyiek, vidékiek, bevándorlók, idősek és fiatalok mind ugyanazzal küzdenek.

photo_camera Andy 53 éves, Németországból érkezett Görögországba sok évvel ezelőtt. Most egy üres kikötői épületben talált otthonra, Athéntól nem messze. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Michael 36 éves, sok éve munkanélküli. Egy elhagyatott kertmozi épülete mellett készült a kép róla, de egy templom mellett él. 2011-ben került az utcára, miután 15 év után megszűnt a munkahelye. Két hónappal később rákot diagnosztizáltak nála. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Costas és Rodoula több mint öt éve munkanélküliek. Egy üresen hagyott athéni épületben élnek. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Hajléktalan férfi Athén belvárosában alszik az utcán. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Adrian román kamionsofőr. A cég, aminek dolgozott, 2010-ben ment csődbe, azóta nem tud munkát találni. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Stephanos szintén Athén belvárosi részén talált magának fekhelyet. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Stephanos indulás előtt fésülködik. Újabb nap, megint munkát próbál meg találni Athénban. 2012 végén lett hajléktalan, amikor csődbe ment a ruhaüzlet, ahol több mint egy évtizede dolgozott. Most egy templom mellett él. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Jorgosz 2010-ben lett hajléktalan, amikor a vegyesboltja csődbe ment. Azóta nem talál munkát. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Michael 36 éves, munkanélküli hivatalnok. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Marialena hajléktalan AIDS-beteg. Éppen barátját, Dimitroszt próbálja eltolni magától, aki letörölné a nő magának okozott sebeiből kifakadó vért. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Dimitrosz nézi Marialenát, ahogy sminkeli magát. Dimitrosz korábban egy híres görög néptánccsoport tagja volt, de 2010-ben elveszítette a munkáját. Azóta képtelen elhelyezkedni. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Marialena korábban drogfüggő volt, most metadon-terápián van. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Marialena és Dimitrosz kávéznak reggel az ágyukban. Idilli is lehetne a kép, de egy híd alatt laknak. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Görögkatolikus szerzetes sétál el két, egy kórház épületének oldalában alvó hajléktalan mellett. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Yannis 53 éves munkanélküli szakács egy grafiti előtt ülve temeti ölébe fejét. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Egy Barbie feje lóg egy athéni fán. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Szíriai bevándorlók Athénban. Ők is hajléktalanként kell éljenek, a központi pályaudvarhoz közel próbálnak túlélni. (Yannis Behrakis/Reuters)
photo_camera Alexandros az ország északi régiójából származik. 42 éves, most egy elhagyatott autóban él. Korábban növényeket árult, de 2010 után egyszerűen elfogytak a vevők. 2012-ben ment csődbe. (Yannis Behrakis/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.