link Forrás

Héliumos ballonokkal tenné internettel lefedetté az egész bolygót a Google

TECH
2013 június 15., 07:30

A Loon elnevezésű projekten 18 hónapja dolgoznak a Google szakemberi. Most végre elindították élesben, Új-Zélandon. Az ötlet amennyire nevetségesen fura, annyira csodálatos: a felfújható, héliummal töltött léggömbök internetet sugároznának mindarra, amerre a szél viszi őket.

Bár az egész még csak kísérleti szakaszban van, a Google mégis nagy reményeket fűz a projekthez. Abban bíznak, hogy majd több ezer léggömböt engedhetnek fel a sztratoszférába, húsz kilométernyi távolságra a földtől. Ezzel pedig internethez juttathatják azt a 4.8 milliárd embert, aki ma még nem fér hozzá a világhálóhoz. A távlati cél, hogy Afrikában és Ázsia eddig kevésbé lefedett részein is radikálisan megugorjon az internetet használók száma.

Az első ötven tesztelőnek alá kellett írnia egy titoktartási nyilatkozatot. Az első, aki foghatta a ballon jelét, Charles Nimmo lett, egy új-zélandi farmer. A léggömb fellövése előtt megjelentek nála a Google emberei, és elhelyezték a kosárlabda méretű fejet, ami képes fogni a ballon jeleit.  A tesztüzem sikeres volt, Nimmo első dolga az volt, hogy megnézze az időjárás jelentést a neten, mivel kíváncsi volt, hogy megfelelő idő lesz-e ahhoz, hogy megnyírja a birkáit.

A Google ballonjai szabad szemmel nem látható magasságban szállnak, napenergiával működnek, négyórányi napsütés egy egész napra feltölti őket energiával. Az internet jeleit földi állomásokról kapják, és azt a ballonok képesek egymás között is továbbítani, így terjed majd a jel. A projekt működéséről jó összefoglalót nyújt amúgy a fenti videó.

Egy léggömbbel New York városánál kétszer nagyobb területet lehet lefedni internettel, nagyjából 1250 négyzetkilométert. A projekttől azt várják, hogy képes lesz internetet juttatni Afganisztánba, vagy például Kamerun fővárosába, Yaoundébe, ahol a statisztikák szerint 100 emberből összesen 4 használja a netet.

Az persze gond, hogy fogadófejjel kell rendelkeznie annak, aki fogni akarja a ballonok jeleit. A Google egyelőre nem beszélt költségekről, de a lehető legalacsonyabbra akarják lenyomni az árakat, hogy jóval olcsóbb megoldást nyújtsanak, mintha kábeleket kéne fektetni.

Pletykák már régóta keringtek arról. hogy a Google ilyesmire készülhet, de eddig mindig cáfolták ezeket. A mostani kilövessél viszont eldőlt, hogy tényleg belevágtak abba a projektbe, hogy mindenki számára hozzáférést biztosítsanak az internethez a bolygón. Nyilván rengeteg problémájuk lesz még a szabályozással meg engedélyeztetéssel, de több szakértő szerint is a projekt egy jó lehetőség, hogy a világ elmaradottabb régióit átvezessék a digitális korba. (via AP)

Közben olvasónktól, Feritől kaptunk adalékinformációkat is. Például, hogy hasonló projekttel már kísérleteztek az amerikaiak a hatvanas években, csak akkor passzív ballonokat engedtek a légtérbe, melyek fémes felülete visszaverte a rádióhullámokat. Ehhez képest mindenképp különbség, hogy a Google intelligens, aktív ballonokat tervez pályára állítani.

Az állandó irányú magas légköri szelek kihasználása sem új ötlet, a második világháborúban a japánok próbáltak robbanószerkezetet hordozó ballonokat az Egyesült Államok felé küldeni. 9300 ballont indítottak útnak, ebből 300 fel is bukkant az Egyesült Államokban, összesen hat ember halálát kötik a bombákat cipelő léggömbökhöz.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.