Magyar Narancs: Álpályázaton nyertek közpénzt a mandineres szerzők

POLITIKA
2013 június 15., 10:45

A lap szerint 2009-ben három, a Mandiner szerkesztőségéhez világosan köthető vállalkozás pályázatát kérték be a józsefvárosi önkormányzat honlapjának megújítására és üzemeltetésére. A három közül végül csak egy nyújtott be érvényes ajánlatot, a nevét ekkoriban Vármegye Média Kft.-re változtató Verba Volant Kft., és kezdettől résztulajdonosa a Mandiner Kft.-nek, melynek ügyvezetője és résztulajdonosa Balogh Ákos Gergely, a mandiner.hu főszerkesztője.

A vállalkozás egyedüli érvényes indulóként elnyerte a bruttó bő négy és fél millió forint értékű megbízást, amely 2010. augusztus 31-ig szólt, de szeptember elsején év végéig meghosszabbították. Majd jöttek a választások, és a képviselőtestület újra kiírta a pályázatot. Mivel a megbízások a közbeszerzési értékhatár alatt vannak, nem kellett kiírni közbeszerzést. Ezúttal is ugyanazt a három vállalkozást hívták meg, és megint egy ajánlat érkezett, a Vármegye Médiáé. Most két évre kötöttek szerződést, bruttó 5 millió 850 ezer forintért.

Balogh Ákos Gergely a MaNcs-nak hangsúlyozta, hogy a honlap 2009-es újratervezéséért kapott 2 millió 350 ezer forintért és az üzemeltetésért járó havi nettó 195 ezer forintos munkadíjért cserébe számos feladatot kellett ellátnia: "a megújítás magában foglalta „az arculati tervezést, a teljes szerkezeti átalakítást, a régi tartalmak átvitelét, a GoogleMaps-integrációt, a képviselő-testületi napirendek és előterjesztések publikálási rendjének kidolgozását, és a szerződés értelmében az önkormányzat a forráskódot is megkapta”. Az üzemeltetés kötelessége tartalmazta „az oldal kiszolgálását gigabites sávszélességű szerverklaszteren, 24 óránkénti teljes adatmentést, az utólag felmerülő fejlesztési igények megvalósítását, a testületi ülésekkel kapcsolatos anyagok és egyéb dokumentumok közzétételét, és a folyamatos rendelkezésre állást."

A józsefvárosi önkormányzat szerint sincs gond, hiszen a szabályzat csak annyit rögzített, hogy legalább három cég ajánlatát be kell kérniük, ezt pedig meg is tették.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.