Magyar Narancs: Álpályázaton nyertek közpénzt a mandineres szerzők

A lap szerint 2009-ben három, a Mandiner szerkesztőségéhez világosan köthető vállalkozás pályázatát kérték be a józsefvárosi önkormányzat honlapjának megújítására és üzemeltetésére. A három közül végül csak egy nyújtott be érvényes ajánlatot, a nevét ekkoriban Vármegye Média Kft.-re változtató Verba Volant Kft., és kezdettől résztulajdonosa a Mandiner Kft.-nek, melynek ügyvezetője és résztulajdonosa Balogh Ákos Gergely, a mandiner.hu főszerkesztője.

A vállalkozás egyedüli érvényes indulóként elnyerte a bruttó bő négy és fél millió forint értékű megbízást, amely 2010. augusztus 31-ig szólt, de szeptember elsején év végéig meghosszabbították. Majd jöttek a választások, és a képviselőtestület újra kiírta a pályázatot. Mivel a megbízások a közbeszerzési értékhatár alatt vannak, nem kellett kiírni közbeszerzést. Ezúttal is ugyanazt a három vállalkozást hívták meg, és megint egy ajánlat érkezett, a Vármegye Médiáé. Most két évre kötöttek szerződést, bruttó 5 millió 850 ezer forintért.

Balogh Ákos Gergely a MaNcs-nak hangsúlyozta, hogy a honlap 2009-es újratervezéséért kapott 2 millió 350 ezer forintért és az üzemeltetésért járó havi nettó 195 ezer forintos munkadíjért cserébe számos feladatot kellett ellátnia: "a megújítás magában foglalta „az arculati tervezést, a teljes szerkezeti átalakítást, a régi tartalmak átvitelét, a GoogleMaps-integrációt, a képviselő-testületi napirendek és előterjesztések publikálási rendjének kidolgozását, és a szerződés értelmében az önkormányzat a forráskódot is megkapta”. Az üzemeltetés kötelessége tartalmazta „az oldal kiszolgálását gigabites sávszélességű szerverklaszteren, 24 óránkénti teljes adatmentést, az utólag felmerülő fejlesztési igények megvalósítását, a testületi ülésekkel kapcsolatos anyagok és egyéb dokumentumok közzétételét, és a folyamatos rendelkezésre állást."

A józsefvárosi önkormányzat szerint sincs gond, hiszen a szabályzat csak annyit rögzített, hogy legalább három cég ajánlatát be kell kérniük, ezt pedig meg is tették.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.