Sorozással ünneplik a nők szavazati jogát Norvégiában

Tbg
hadsereg
2013 június 16., 08:05

Újabb lépést tett Norvégia a nemi egyenjogúság felé: 2015-től kötelező lesz a nőknek is a katonai szolgálat. Ennek támogatásáról döntött a norvég parlament majdnem egyhangúlag, csak a kereszténydemokraták nem támogatták a törvényjavaslatot, amiről majd később szavaznak. Norvégiában - ellentétben az európai nemzetek túlnyomó többségével - sorkatonaság működik, igaz a hadrafogható 60 ezerből évente 8-10 ezer főt hívnak be. A világ legrégebbi hadseregével rendelkező országban "újabb mérföldkőnek" nevezte a döntést a védelmi miniszter, aki hangsúlyozta, éppen 100 éve kaptak a nők szavazati jogot. 1976 óta önkéntesként már csatlakozhattak nők a hadsereghez. Legközelebb Izraelben kötelező a katonásdi a nők számára. A minisztérium reméli, 2020-ra a sereg ötöde nőkből fog állni. (TheLocal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.