A tálibok tárgyalóasztalhoz ülnek az USA-val

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Ilyen, amikor a tálibok nem barlangból üzengetnek, hanem rendes, Rogán Antal-i értelemben vett sajtótájékoztatót tartanak (Fotó: REUTERS/Mohammed Dabbous)

12 év óta először hivatalosan is tárgyalóasztalhoz ülhet az Amerikai Egyesült és a 2001-ben az ország nagy részéből elűzött, azóta felkelőként harcoló és többek között az al-Kaidával együttműködő tálibok.

Hosszú évek óta a két fél semmilyen módon nem tárgyalt egymással, inkább harcoltak, pontosabban az USA támadta a jó védelmet nyújtó afgán hegyeket, ahol a felkelők bujkáltak, a felkelők pedig igyekeztek megzavarni a szövetséges csapatok tevékenységét.

Az Atlantic Wire rövid összefoglalója szerint mindkét fél hajlandó kompromisszumot tenni: az USA nem köti az al-Kaidával való szakításhoz a béketárgyalást, a tálibok pedig ígéretet tesznek, hogy külföldi ország ellen Afganisztánból nem indítanak katonai akciót - ez magyarul annyit tesz, felhagynak a nemzetközi terrorizmussal. A New York Times szerint óriási fejlemény, hogy elkezdődött a diplomácia a két fél között, de gyors megállapodásra nem kell számítani.

A tárgyalások a két fél bejelentése alapján Katarban, Doha városában lesznek, itt nyílt meg ugyanis a tálibok politikai képviselete.

Afganisztánból ma vonult ki hivatalosan az amerikai hadsereg 2001-es bevonulása óta. Mostantól a szövetséges, Hamid Karzai afgán elnökön múlik Afganisztán stabilitása.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.