Okmány kéne a gyereknek? Szénné szívat a hivatal!

káosz
2013 június 18., 08:15

Hurrá, nyalunk!

Én egyhetes horvátországi nyaralásra nem vagyok hajlandó készülni. Beül az ember az autóba, és 5 óra múlva megérkezik. Mivel az egész horvát tengerpart egy nagy nyaraló, valahol kifekszik a partra, aztán három nap múlva megunja, és továbbáll. De Bella asszony, a feleségem erről teljesen máshogy vélekedik. És hajlandó már május elején elkezdeni készülni egy várhatóan teljesen átlagosan unalmas júliusi tengerparti pihenésre.

De ki más igazolhatná Bella asszony aggódó előrelátását, és ki más gördíthetne az ember jól megérdemelt pihenése elé elmozdíthatatlan akadályt, mint a magyar állam?

Ugyanis a gyereknek, Sámuelnek (7,5 hónapos), kötelező egy személyi a külföldi utazáshoz. Ehhez viszont a földi pokol legundorítóbb bugyrába kell gyerekestül leereszkedni, a IX. kerületi okmányirodába. Ahol már annyi megaláztatásban, gonosz butaságban és elmondhatatlanul hosszú és fölösleges várakozásban volt részünk az elmúlt években. De akkor Bella asszony mély levegőt vett, felkapta a 9 kilós édes terhet, és jól meghajtotta a szopórollert, majd belegázolt a bűzös posványba.

(Az okmányiroda természetesen nincs arra felkészülve, hogy munkába járó emberek is intézhessék ott az ügyeiket. Ügyfélfogadási idő minden nap 12 óráig van, kivéve hétfőn, amikor 17-ig, és szerdán, mikor 15.30-ig. Mivel Bella fél háromig dolgozik, maradt a hétfő.)

okmanyiroda2

Bella asszony naplója

  • 1. menet: Május 13-án hétfőn bementem Samuval 3-kor, de az automata már nem is adott ki sorszámot, így eljöttünk. A soron következő hétfő május 20. pünkösd volt, így az kiesett.
  • 2. menet: 27-én hétfőn korábban eljöttem a munkahelyemről, 2-re már ott voltam, de megint nem kaptam már sorszámot, eljöttünk.
  • 3. menet: Egész héten hívogattam a honlapon megadott időpontfoglalós számot (217-11-32/577 mellék) senki nem vette fel.
  • 4. menet: A honlapon láttam, hogy lehet online is foglalniRákerestem a Bakáts térre, de június és júliusra már nem volt szabad időpont. Random megnéztem más kerületeket is. Mindenhol be volt telve a nyár, vagy nem működött az oldal.okmanyiroda3
  • 5. menet: Következő hétfőn június 3-án újra bementem személyesen a Bakáts térre. Sorszám természetesen nem jutott. Odamentem az információs pulthoz, kivártam a sorom, és megkértem, adjon időpontot személyesen. Azt mondta, nem tud, csak online lehet időpontot foglalni. Mondtam, hogy nincs időpont egész nyárra. Azt mondta nem tud mit tenni, menjek más kerületbe. Próbáltam hatni rá, hogy 7 hónapos gyerekkel nem bumliznék át a városon, ha már egy utcára lakunk a Bakáts tértől, de csak széttárta a kezét, mondván segítene, ha tudna, de csak neten lehet időpontot foglalni, személyesen nem. Hozzátette, ez a túlterheltség várható egész nyáron. Kérdeztem, mi a tippje, melyik kerületbe menjek, mert amit néztem neten, sehol nem volt időpont. Azt mondta, menjek az 5.-be, ott nem laknak sokan.
  • 6. menet: Megnéztem otthon az 5. kerületet a netes időpontfoglalón, nem volt szabad időpontjuk heteken belül, de legalább ott úgy tűnt, működik a rendszer, mert júliusra már lett volna időpont. Átmentem az 5. kerület okmányiroda honlapjára, ott találtam egy időpontfoglalós telefonszámot, felhívtam, harmadik hívásra fel is vették. Június 4-én kaptam egy időpontot június 17-re.
  • 7. menet: június 17. egy nagy, szinte üres, légkondícionált irodában mosolyogva készítették el a fotót és vezették fel az adatokat. Megkérdezték, hogy mikorra szeretnénk, hogy elkészüljön a gyerek irata.  - Egy hónap múlva utaznánk, július 15-én. - Hát ez határeset. Még ha személyesen jönnek érte, akkor sem biztos, hogy elkészül.okmanyiroda4

Jó, tehát nem fog elkészülni a gyerek személyije, konstatáltuk mindketten. Megyünk anélkül, és majd valahonnan hazaküldenek minket, vagy valami még megalázóbb gyereklopási ügybe keveredünk. És akkor újra és újra elátkozzuk a magyar ember életét leginkább megkeserítő, egyre hatalmasabbra növő gyűlöletes dögöt, a Magyar Államot.

 

"A 2014-ben befejeződő közigazgatási reform annyit ér majd, amennyit ebből az állampolgárok éreznek, akkor lesz sikeres az átalakítás, ha az emberek azt érzik, hogy egy jobb, barátságosabb, udvariasabb állam áll rendelkezésükre az adóforintjaikból."

Navracsics Tibor

itt a szabály:

"2012. június 26-ától a gyermekeknek az utazáshoz saját útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal kell rendelkezniük (abban az esetben is, ha be vannak jegyezve a szülők még érvényes útlevelébe)." Első útlevél kiállítása 6 év alatti gyermek részére rendes eljárásban, azaz 20 napon belül: 2500 Ft. Ezen felül sürgősségi pótlék fizetésével meg lehet gyorsítani a folyamatot. Mindkét szülőnek jelen kell lennie. 

Az első személyi igazolvány kiállítása ezzel szemben díjtalan, viszont sürgősségi pótlékkal sem lehet gyorsítani a folyamatot. De hatalmas előnye, hogy elég ha csak az egyik szülő van jelen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.