ENSZ: Izrael palesztin gyerekeket kínzott

háború
2013 június 20., 17:54

Az ENSZ genfi székhelyű, 18 független szakértőből álló Gyermekjogi Bizottsága a jelentésében azt állította, hogy az 1967-es háborúban elfoglalt palesztin területeken az izraeli hatóságok az elfogott gyerekeket megkínozták, többeket pedig élő pajzsként használtak. A jelentés szerint a palesztin gyerekeket rendszeresen megalázták, gyakran kínozták, és héber nyelven vallatták őket, amit nem értettek. A jelentés szerint a legtöbb palesztin gyereket azért tartóztatták le, mert kövekkel dobálták meg az izraelieket. A bizottság szerint ezért akár 20 évig terjedő börtön jár.

A bizottság utoljára 2002-ben hozott nyilvánosságra hasonló jelentést, és a mostaniban az azóta eltelt tízéves időszakot vizsgálta. Azt állította, hogy ebben az időszakban palesztin gyerekek százait ölték meg, és ezreket sebesítettek meg az izraeli katonai műveletekben, főleg Gázában, a sűrűn lakott területek elleni légi és haditengerészeti csapásokban. Palesztin gyerekeket továbbra is élő pajzsként használnak, és a 2010. január valamint 2013. március közötti időszakban 14 ilyen eset volt – állítja az ENSZ.

Az izraeli külügyminisztérium azt mondta, hogy idén márciusban már választ adott az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek egy hasonló jelentésére. A minisztérium szóvivője szerint a jelentés semmi újat nem tartalmaz. Márciusban egyébként a szóvivő azt közölte, hogy az UNICEF jelentésében foglaltakkal kapcsolatban a külügyminisztérium, illetve a hadsereg együttműködött a szervezettel abban, hogy javítsanak a fogságban lévő palesztin gyerekek helyzetén.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága elismerte Izrael nemzetbiztonsági aggodalmait, és hogy a közel-keleti konfliktusban izraeli és palesztin gyerekeket is megölnek, illetve megsebesítenek, de azt állította, hogy több a palesztin áldozat.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.