A brit kémelhárításnak bokáig ér a füle

kultúra
2013 június 24., 06:43
  • A Guardian az amerikai után leleplezte nagy brit lehallgató rendszert is
  • 600 millió telefonhívást és 39 millió gigabájt internetforgalmat szemléznek naponta.
  • Tempora az erre használt szoftver neve.
  • A német kormány kiakadt.
Edward Snowden megmutatta a világnak, hogy az NSA mennyi információt gyűjt a telefonálóktól és a netezőktől, de most a Guardian azt állítja, hogy ez kismiska ahhoz képest, amit a brit titkosszolgálat csinál. A Snowden-féle botránnyal is elsőként előrukkoló brit napilap azt állítja, hogy az MI5 (itt dolgozik James Bond a róla szóló filmsorozat szerint) már 2008-ban aggódott, hogy talán túlzás, amit a GCHQ csinál. A GCHQ ugyanaz az Egyesült Királysgában mint az NSA az Egyesült Államokban: az elektronikus kommunikáció Nagy Állami Füle (jelentése: Government Communications Headquarters).

Tengeri poloskák

A GCHQ 200 darab jelfogót telepített az óceán mélyén futó telekommunikációs kábelekre, és ezekkel igen szép számmal gyűjt adatokat. 600 millió "telefonos eseményt" és 39 millió gigabájt internetforgalmat rögzítettek naponta. A kábelek az USA, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland felé mennek.

Egy Tempora nevű programmal képesek elemezni a telefonhívások és az e-mailek tartalmát, de még azt is, hogy a Facebookon ki kivel mit beszélgetett. Az NSA-ról ehhez képest csak az derült ki, hogy azt gyűjtötték, hogy ki kivel lépett kapcsolatba, ők állítólag a telefonbeszélgetések tartalmát nem figyelték.

A brit nagy lehallgatási rendszer elvben csak arra használható, ha a kommunikáció egyik oldalán lévő fél külföldön van. Csakhogy a Guardian szakértő forrása szerint a brit sziget kommunikációs hálózata úgy van kiépítve, hogy csaknem minden jel elhagyja az ország határát (aztán visszajön), így a rendszer lényegében belföldi hívások rögzítésére is képes. A névtelen nyilatkozó szerint a belső forgalom 85 százalékát meg lehet szerezni így. Az adatokat 30 napig tárolják.

Lehet ezt?

Nagy-Britanniában konkrét gyanú és bírósági felhatalmazás nélkül senkit sem lehet lehallgatni. Ebben az értelemben a nagy állami rendszer megsérti a királyság törvényeit.

A rendszer védelmezői szerint viszont itt annyi adat van, hogy ezt nem lehet konkrét lehallgatásnak tekinteni. Szűrnek a gyanús dolgokra, és csak akkor néznek bele a tartalomba, ha felmerül a bűncselekmény gyanúja. Az viszont már megint vitatott, hogy az ilyen típusú gyanúnak mennyire egyértelmű a definíciója. A kritikusok szerint bármit rá lehet húzni bármire.

A németek készen vannak

A német kormány már az NSA hasonló, Prizma nevű nemzetközi lehallgató programját is élesen támadta. Sabine Leutheusser német igazságügyi miniszter már vasárnap gyorsan reagált: "katasztrófa, ha ez igaz" - mondta a Temporára. A "hollywoodi rémálom" szókapcsolatot is használta, arra utalva, hogy egy apokaliptikus moziban érzi már magát. A német ellenzéki szociáldemokratáknak pedig George Orwell 1984 című regénye jutott eszükbe.

(euobserver, guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.