https://444.hu/assets/1280.jpg

Senki sem képviseli őket, millióan mennek az utcára

külföld
2013 június 26., 19:56

Nem csitul a brazil tüntetéshullám, ami mostanra már az ország számos városát elérte. Múlt pénteken egymillióan mentek az utcákra, az indulatok azóta sem enyhülnek, pedig Dilma Rousseff elnök azt üzente a tüntetőknek, hallja őket. A török tüntetésekhez hasonlóan itt is egy kisebb konkrét ügyből indult a tiltakozás (itt nem egy parkról, hanem a buszjegyek árának emeléséről volt szó), mostanra azonban már átalakult általános rendszerkritikus ellenállássá, melyben egészen különféle társadalmi rétegek részt vesznek. Tovább tüzelte a tüntetőket a rendőri brutalitás is.

A Sao Paulo állambéli Campinasban kulturális antropológia szakon doktoráló Basch Gábor mesélt arról, ő mit látott eddig, és képeket is küldött egy csütörtöki tüntetésről.

photo_camera A tüntetéseken elég jó a hangulat, öröm nézni, hogy eddig nem politizáló fiatalok vonulnak illetve, hogy társadalmilag mennyire vegyes a tömeg - mondja Gábor.
photo_camera Eleinte a kormányon lévő Munkáspárt baloldai kritikusai tüntettek, nem csak a buszjegyek miatt, hanem amiért a kormánypártok kiegyeztek a nagytőkésekkel.
photo_camera A válság és a túlköltekezés miatt folyamatosan csökkentik a társadalmi újraelosztás mértékét, a szegényebbek a nagyvárosok peremére szorulnak. Tavaly óta egy tucatnyi szegénynegyed égett le véletlenül Sao Paulóban, és a helyükön beindult az ingatlanpanama. Rióban a vébé miatt 200 százalékkal nőtt az albérletek ára, a favellákban is.
photo_camera Szintén célpont Marco Feliciano lelkipásztor és képviselő, akit idén márciusban neveztek ki a kongresszus emberi jogi bizottságának élére, és most engedélyeztetni akarja, hogy a pszichológusok gyógyithassák a homoszexualitást (cura gay).
photo_camera Az első tüntetések után megjelentek és egyre inkább előtérbe kerültek a festett arcúak (caras pintadas), őket fényképezik nagy előszeretettel a helyi és nemzetközi hírügynökségek is. Ők inkább jobboldalról kritizálják a Munkáspártot, ők éneklik a himuszt. A balos/szélsőbalos zászlókat is főleg ők tépik ki a balosok kezéből.
photo_camera Végül ott egy harmadik társadalmi csoport is, ők az elmúlt 10 év fő nyertesei, a rohamos növekedésnek és társadalmi újraelosztásnak köszönhetően őket hívják az új középosztálynak. Ez egy húszmilliós, eddig nem nagyon politizáló tömeg. Gyakorlatilag az ő vásárlóerejük pörgeti még a gazdaságot, viszont mostantól ugyanolyan közszolgáltatásokat követelnek maguknak, mint a hagyományosan jólétben élők, azaz jobb kórházi ellátást, tömegközlekedést és közoktatást. Ez a hármas még mindig siralmas állapotban van, fényévekre maradnak el a felsőközép által használt magánintézményektől.
photo_camera A legnagyobb brazil közvéleménykutató szerint a tüntetők
83 százaléka úgy érzi, egyetlen politikus sem képviseli
89 százalékát a pártok sem képviselik
96 százaléka nem tagja egyetlen pártnak sem
photo_camera viszont
61 százalékát kifejezetten érdekli a politika
81 százaléka szerint voltak rendőrségi túlkapások
A felvonulók majdnem fele még soha nem vett részt hasonló tüntetésen és több mint háromnegyede a Facebookról értesült a megmozdulásokról.
photo_camera Fotók: Basch Gábor

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.