Mekkából indulhat a pusztító világjárvány!!4!

Egészségügy
2013 július 01., 12:28

Elég nagy a pánik Szaúd-Arábiában az őszi hadzs, vagyis az évi rendes mekkai zarándoklat előtt. A tavalyi hadzson hatmillió muzulmán érkezett a világ minden tájáról. Idén se várnak kevesebbet. Tavaly viszont nem fenyegette a zarándokokat egy alig ismert koronavírus. Idén igen.

A Közel-keleti Légzőszervi Szindróma Koronavírusnak (MERS-CoV, röviden MERS) márciusban bukkant fel Jordániában. Azóta 77 laboratóriumban igazolt esetről tudnak, ebből 62-en Szaúd-Arábiában betegedtek meg. A szaúdi betegek közül 34-en belehaltak a fertőzésbe.

Mi először májusban írtunk a MERS-ről, amiről akkor alig tudtak valamit, de a WHO már pánikolt. Tudni azóta se tudunk többet, sem a terjedéséről, sem arról, hogy mi lehet a gyógymódja. Az biztos, hogy a fertőzöttek súlyos tüdőgyulladást kapnak, ezért lélegeztetőgépekkel kell őket életben tartani.

Azt is tudják, hogy a MERS a vesét is megtámadja, és még a fertőzött vizelet is továbbfertőzhet. Ez pedig a hadzs idejént, ahol milliók éjszakáznak sátrakban, katasztrófát okozhat.

Ha pedig Mekkában kitör a MERS-járvány, a repülővel hazautazó zarándokok miatt pillanatok alatt világjárvánnyá fejlődhet.

Via Foreign Policy

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.