Ennél nem működhet hatékonyabban az államigazgatás

politika
2013 július 03., 10:26
comments 3

Összesen 19 közbeszerzést szervez idén a közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkárság, ami csak azért fura picit, mert a szervezet vezetőjét Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben felmentette, és senkit sem nevezett ki a helyére.

Arról másfél hete írtunk a kormányzat korrupció ellenes harcát részletező posztban, hogy a korrupció ellenes helyettes államtitkárt, Szentkirályi-Szász Krisztinát elküldték, de igazából akkor fel sem merült, hogy a kormány a mögötte lévő államtitkárságot meghagyta, csak éppen vezető nélkül.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2013-as új közbeszerzési tervét nézegetve vettem csak észre most pénteken, hogy bár helyettes államtitkár az már nincs, de a szervezet azért megmaradt.

És közbeszerez nagy erőkkel, annyira, hogy a terv szerint ők írják ki a második legtöbb ilyen pályázatot a minisztériumban.

És micsoda pályázatokat. Tudom, hogy ezeket a cím alapján nem lehet egyértelműen megítélni, de ezeket érteni se nagyon. Például:

  • Tanácsadás a controlling rendszer kialakításához, a számítások elvégzéséhez, minőségbiztosításhoz (programozás + szakértő a módszertani támogatáshoz, a kidolgozott anyagok minőségbiztosításához)
  • A jogszabály előkészítési folyamat racionalizálása című kiemelt projekt keretén belül tanulmány készítése és konferencia szervezése a Bejárható Magyarország Program céljainak megvalósításához szükséges jogszabályi változtatások kidolgozása érdekében
  • A jogszabály előkészítési folyamat racionalizálása című projekt keretén belül szakmai konferencia megszervezése és annak eredményeit összesítő tanulmány elkészítése - az új hatásvizsgálati eszközök felhasználásával - a nemzetközi minősítő, értékelő és véleményalkotó szervezetek befolyának bemutatásáról és az állami szuverenitásra gyakorolt hatásának vizsgálatáról

Azért a KIM-ben megnyugtattak, hogy nem az történik, hogy az a helyettes államtitkár nélküli helyettes államtitkárság itt minden felügyelet nélkül rendel tanulmányokat vizsgálatokról. Ezt írták:

A helyettes államtitkár felmentése nem jelenti az álláshely megszüntetését is. A helyettes államtitkár feladatait megosztva más állami vezetők látják el, így többek között a közigazgatási államtitkár. Adminisztratív szempontból ugyan a 3 főosztály jelenleg is a helyettes államtitkár irányítása alá van becsatornázva, de irányításukat más vezetők látják el.

Hát lehet ennél hatékonyabban működni?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.