Ennél nem működhet hatékonyabban az államigazgatás

Összesen 19 közbeszerzést szervez idén a közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkárság, ami csak azért fura picit, mert a szervezet vezetőjét Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben felmentette, és senkit sem nevezett ki a helyére.

Arról másfél hete írtunk a kormányzat korrupció ellenes harcát részletező posztban, hogy a korrupció ellenes helyettes államtitkárt, Szentkirályi-Szász Krisztinát elküldték, de igazából akkor fel sem merült, hogy a kormány a mögötte lévő államtitkárságot meghagyta, csak éppen vezető nélkül.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2013-as új közbeszerzési tervét nézegetve vettem csak észre most pénteken, hogy bár helyettes államtitkár az már nincs, de a szervezet azért megmaradt.

És közbeszerez nagy erőkkel, annyira, hogy a terv szerint ők írják ki a második legtöbb ilyen pályázatot a minisztériumban.

És micsoda pályázatokat. Tudom, hogy ezeket a cím alapján nem lehet egyértelműen megítélni, de ezeket érteni se nagyon. Például:

  • Tanácsadás a controlling rendszer kialakításához, a számítások elvégzéséhez, minőségbiztosításhoz (programozás + szakértő a módszertani támogatáshoz, a kidolgozott anyagok minőségbiztosításához)
  • A jogszabály előkészítési folyamat racionalizálása című kiemelt projekt keretén belül tanulmány készítése és konferencia szervezése a Bejárható Magyarország Program céljainak megvalósításához szükséges jogszabályi változtatások kidolgozása érdekében
  • A jogszabály előkészítési folyamat racionalizálása című projekt keretén belül szakmai konferencia megszervezése és annak eredményeit összesítő tanulmány elkészítése - az új hatásvizsgálati eszközök felhasználásával - a nemzetközi minősítő, értékelő és véleményalkotó szervezetek befolyának bemutatásáról és az állami szuverenitásra gyakorolt hatásának vizsgálatáról

Azért a KIM-ben megnyugtattak, hogy nem az történik, hogy az a helyettes államtitkár nélküli helyettes államtitkárság itt minden felügyelet nélkül rendel tanulmányokat vizsgálatokról. Ezt írták:

A helyettes államtitkár felmentése nem jelenti az álláshely megszüntetését is. A helyettes államtitkár feladatait megosztva más állami vezetők látják el, így többek között a közigazgatási államtitkár. Adminisztratív szempontból ugyan a 3 főosztály jelenleg is a helyettes államtitkár irányítása alá van becsatornázva, de irányításukat más vezetők látják el.

Hát lehet ennél hatékonyabban működni?