Legalább kilencven alkalommal támadtak meg nőket a Tahrír téren

külföld
2013 július 04., 20:14

A kairói főtéren tüntetett múlt hét óta sok százezer ember, hogy elkergessék Mohamed Murszit és iszlamista kormányát. Ez a tegnapi puccs fényében úgy fest, sikerült is, de civil szervezetek mégsem elégedettek. A téren ugyanis rendszeresen erőszakoskodtak a tüntetésekre érkező nőkkel szemben, számos nemi erőszakról és kísérletről szólnak a jelentések. A Human Right Watch közleménye szerint mindez annak a jele, hogy a kormány semmit nem tudott kezdeni az Egyiptomban mindennaposnak számító nők elleni erőszakkal.

Helyi civil csoportok számos nőt láttak el, kiket a kormány ellen tüntető tömegben támadtak meg, volt akire sürgősségi beavatkozás is várt, mert megerőszakolása közben egy éles tárggyal összekaszabolták.

2011 novembere óta a rendőrség mindig a tér közeléből figyeli csak az eseményeket, ha nagyobb tüntetések vannak, emiatt viszont a nők védtelenek lettek. Azóta minden komolyabb megmozdulás után érkeztek hasonló bejelentések, de az utóbbi pár nap különösen durvára sikeredett. (via HRW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.