Orbán válaszolt Demjánnak

  • Demján Sándor: Valódi, érdemi egyeztetés a törvényjavaslatról nem folyt a kormánnyal, az érintettek nem tudták mi kerül a kormány, illetve a parlament elé.
  • Orbán Viktor: A döntés összhangban van „azzal az érintett szereplőkkel történő egyeztetés során született közös felismeréssel, hogy a takarékszövetkezeti rendszer jelentős átalakításra és nagyobb állami szerepvállalásra szorul”.

A miniszterelnök azt írta Demján Sándornak írt válaszlevelében, hogy a ma újra elfogadott takarékszövetkezeti törvényt intenzív munka, többhónapos egyeztetés előzte meg, és a döntés összhangban van „azzal az érintett szereplőkkel történő egyeztetés során született közös felismeréssel, hogy a takarékszövetkezeti rendszer jelentős átalakításra és nagyobb állami szerepvállalásra szorul”.

Minden takarékszövetkezet azonos jogokat biztosító elsőbbségi részvénnyel fog rendelkezni a Takarékbankban – írta Orbán Viktor, aki azt ígéri, hogy megvédik a tagok és betétesek pénzét, és egységesítik a takarékszövetkezetek felelősségét. A levél szerint a szektornak juttatandó 100 milliárd forint megerősíti a takarékszövetkezetek integrációját, jelentősen növeli a beléjük vetett bizalmat, ami hozzávetőleg 100 ezer forinttal növeli minden egyes betétes megtakarításának biztonságát.

Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke többször is írt Áder Jánosnak, hogy kérjen normakontrollt, mert valódi, érdemi egyeztetés a törvényjavaslatról nem folyt a kormánnyal, az érintettek nem tudták mi kerül a kormány, illetve a parlament elé

(MTI)