https://444.hu/assets/sites/2/szegedi-lézerközpont-2.jpg

Ősztől épülhet a szegedi lézerközpont

TUDOMÁNY
2013 július 5., 18:56

A tervek szerint ősszel elkezdődik a szegedi lézerközpont építése. A beruházás első ütemének 2015 nyarára kell elkészülnie – közölte Lehrner Lóránt, a beruházást irányító ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

A nagyberuházás első fázisában a kutatóközpont épülete és a lézertechnológia egy része készül el, erre 37 milliárd forint fordítható, 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból. A következő uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a központban a speciális kutatóberendezések kialakítására. A beruházás második fázisának befejezése 2018-ra várható.

Látványtervek: Áka Konzorcium

A 24 400 m² alapterületű kutatóközpontot jól megközelíthető helyen, az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontjához közel, a városközponttól 5 km-re lévő 16 hektáros területen építik föl. A kivitelezési és mérnöki munkára már kiírták a közbeszerzési tendert, és néhány napon belül megjelenhet a lézerberendezésekre vonatkozó felhívás is – mondta Lehrner.

Szabó Gábor, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora kifejtette, hogy az épületnek rendkívül szigorú rezgésvédelmi előírásoknak kell megfelelnie. „Az épület is olyan műszaki alkotás lesz, amelyre önmagában büszkék lehetünk” – mondta az akadémikus.

A gömb

A központ fejlesztéséhez, üzemeltetéséhez 200 jól képzett fizikusra, mérnökre, informatikusra lesz szükség, ezért az SZTE más felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel összefogva új képzési programokat indít, és a beruházás hírére elkezdtek hazaszállingózni a Magyarországon végzett, majd külföldre került fiatalok is – mondta Szabó, aki szerint a kutatóközpont igazi gazdaságfejlesztési hatása a körülötte kialakítandó tudásparkon keresztül valósulhat meg, ahová a rendkívül gyorsan fejlődő fotonikai iparban érdekelt cégek betelepülését várják.

szegedi lézerközpont 4

Csepreghy Nándor kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár szerint a lézerközpont építésével világszínvonalú és egyedülálló kutatási infrastruktúra jön létre Szegeden. A kormányzat célja, hogy az itt születő eredményeket felhasználva minél több alkalmazott kutatási program indulhasson el.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt