Az FBI főigazgatójelöltje már nem hisz a vízbefojtásban

külföld
2013 július 10., 06:43
photo_camera Remek volt a hangulat James Comey szenátusi meghallgatásán.
REUTERS/Gary Cameron

2005-ben, George W. Bush igazságügyiminiszter-helyetteseként még másként látta a kérdést. Most szenátusi meghallgatásán - az amerikai törvényhozás felső házában a demokratáké a többség - már azzal védekezett, hogy a waterboarding néven elhíresült, a vízbefojtást imitáló - na jó, ha a hatását nézzük (extrém fájdalom, szárazfulladás, tüdőkárosodás, oxigénhiány okozta agykárosodás, halál) inkább megvalósító, mint imitáló - kihallgatási technikát engedélyező kormányhatározat megfogalmazása annyira homályos volt, hogy nehéz volt megállapítani, törvényes-e.

Még ha emberként, apaként, vezetőként azt is gondoltam, hogy ez kínzás,ilyet nem csinálhatnánk, arra jutottam, hogy ennél sokkal bonyolultabb feladat az 1994-es kormányrendelet értelmezése, amit én elég homályosnak találtam.

Most viszont már egyértelmű a helyzet, mert

  • Obama betiltotta.
  • Visszavonták az 1994-es határozatot.
  • A kongresszus 2005 végén törvényben is betiltotta.

Azaz, a vízbefojtás most már kétszeresen is tilos, és az a rendelet sincs már érvényben, ami alapján mégsem lenne az. Comey-nak amúgy jók az esélyei, már 2008-ban felhívta magára a figyelmet, amikor egy szenátusi meghallgatáson kiderült, hogy ő akadályozta meg Bush kormányának néhány tagját az államügyészek titkos és illegális megfigyelésében.

Via New York Times

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.