Egyiptom: megkapják az USA-tól az F-16-osokat, de Obama a pénzügyi támogatás felülvizsgálatát kérte

külföld
2013 július 11., 05:16
  • Obama felülvizsgáltatja a pénzügyi támogatást, de az F-16-osokat leszállítják Kairónak.

Barack Obama elrendelte a Kairónak nyújtott amerikai pénzügyi támogatás felülvizsgálatát. A védelmi minisztérium közleménye nem említi azt, hogy Egyiptomban a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi elnököt. Ettől eltekintve az USA még mindig úgy tervezi, hogy a következő hetekben leszállítja az Egyiptomnak szánt F-16-os vadászbombázók újabb négy darabját.

Washington óvatos politikát folytat az egyiptomi fordulattal kapcsolatban: nem üdvözölte a Muzulmán Testvériség által támogatott Murszi eltávolítását, de nem is minősítette puccsnak, ugyanis akkor a törvények értelmében le kellene állítania az Egyiptomnak folyósított, évi 1,5 milliárd dolláros katonai támogatást, és ezzel elvesztené Kairóra gyakorolt politikai befolyásának egyik fontos eszközét.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.