A McDonald's vezetői se értik, hogy élhetnek meg bérükből az alkalmazottaik

gazdaság
2013 július 16., 18:29

Segíteni próbált a McDonald's az alkalmazottainak az Egyesült Államokban, de nagyon kínos történetbe keveredtek bele. A gyorsétteremlánc a Visával közösen létrehozott egy oldalt, ahol megtakarítási tanácsokat adnak a cég dolgozóinak. A szándék nemes, a kivitelezés viszont szörnyen sült el, a honlaphoz csatolt használati útmutatót egy fiktív McDonald's alkalmazott bérezése alapján töltötték ki, és az egész vállalhatatlan lett.

A gyorséttermi dolgozók ugyanis annyira rosszul keresnek, hogy annak, aki a havi költési tervet a Visánál előre példaként kitöltötte, feltételeznie kellett, hogy az adott munkavállalónak van még egy másodállása is, ahol közel ugyanannyit keres, mint a McDonald's-ban. Mindezt úgy, hogy az étteremben 40 órás munkahéttel számoltak persze.

mcd

Ehhez jönnek még mindenféle más anomáliák is a fiktív költségvetésben, például hogy nem számoltak fűtésszámlával, kb. a felére becsülték az átlagos albérletárakhoz képest a havi albérleti díjat, és eleve csak egyszemélyes háztartásokra gondoltak, gyerekvállalás még fel se merült költségként. Talán mert akkor a minimálbért súroló fizetések még vállalhatatlanabbak lettek volna a bértervezés során, és ez már a Visa alkalmazottainak is feltűnhetett. (via Atlantic)

Az Egyesült Államokban amúgy a legnagyobb gyorsétteremláncok, így a McDonald's alkalmazottai is többször sztrájkoltak már az utóbbi időben, nagyobb béreket követelve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.