Stevie Wonder nem lép fel többet Floridában a Zimmerman-ítélet miatt

külföld
2013 július 16., 13:21

Québecben megrendezett koncertjén jelentette be a rengetegszeres Grammy-díjas és Oscar-díjas dalszerző, hogy amíg a Zimmerman felmentését lehetővé tévő törvények érvényben vannak Floridában, addig nem fog fellépni az államban. Sőt, ha bárhol máshol hasonló hatályos törvényről hallana, oda sem menne fellépni többet.

Bár az önkéntes polgárőr Zimmerman felmentésénél nem volt szempont, Wonder a 'maradj a saját területeden' néven is futó jogszabályt bírálta, azaz hogy büntetlenül lehet lőni arra, aki előzetes bejelentés nélkül másnak a kertjébe vagy területére lép.

Az esküdtszék július 14-én döntött úgy, hogy felmentik George Zimmermant, aki agyonlőtt egy 17 éves fekete tinédzsert, Martin Trayvont, állítása szerint önvédelemből. Az esetet hatalmas érdeklődés követte az Egyesült Államokban, mert sokan rasszista indítékot sejtettek a háttérben.

A döntést nagy felháborodást váltott ki, több kaliforniai városban is gyújtogatássá fajultak a tüntetések, és Obama szerint is tragédia történt, bár igyekezett nyugalomra inteni a dühös amerikaiakat.

A fenti videón az látható, ahogy Wonder a koncertjén a közönséget is közös bojkottra szólítja fel.

Rengeteg más híresség is háborgott az ítélet miatt, igaz ők Twitteren, erről remek gyűjtemény a Politicon. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.