Félmilliárd! Dollárra!! Büntethetik a JP Morgant!!4!

gazdaság
2013 július 19., 11:23

Tudta, hogy a JP Morgan bank és pénzügyi holding energiaszolgáltató is? És energiaszolgáltatóként akkorát csalt, hogy egy alig ismert amerikai kormányügynökség, a FERC (Szövetségi Energiaszabályozási Bizottság) most éppen 500 millió dollárra (a vicc kedvéért forintban: 117,805 milliárd) büntetné.

A bank 2008-ban lett energiapiaci szereplő, a becsődölt Bear Stearns brókercég révén jutott hozzá pár öreg erőműhöz. ezután kezdődött a trükközés. Az egész kulcsa az idióta szabályozás volt. Az amerikai rendszerben az erőművek egy nappal előre tesznek árajánlatot, ami alapján az állami elektromos művek kijelöli, hogy másnap mely erőművek szolgáltatnak. Aztán ha egy erőmű mégis kiesik a pikszisből, az kompenzációt kap. Ezért aztán a JP Morgan energiakereskedői

  • Egy nappal a konkrét eladás előtt nyomott áron ajánlatot tettek.
  • Másnap megemelték az árat, hogy helyettük mégis egy másik erőműtől vegyen a szolgáltató.
  • Majd munka nélkül bezsebelték a kompenzációt.

Ezzel összesen 78 millió dollárral károsították meg Kaliforniát és Michigant.

Via The Atlantic Wire

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.