Obama: Engem is lelőhettek volna

külföld
2013 július 19., 23:03
comments 35

“Trayvon Martin lehetett volna a fiam is. Más szóval, 35 évvel ezelőtt lehettem volna én is.”

Valószínűleg ez lesz a legtöbbet idézet mondat Barack Obama pénteki nyilatkozatából, ami hosszú idő óta a legerősebb beszéde volt. Az amerikai faji kérdést újra kiélető Zimmerman-ítélet után sokan várták Obamától, hogy szólaljon meg, de az ítélet óra nem volt komolyabb nyilatkozata az ügyben azon kívül, hogy nyugalomra intett. Nyugalom pedig a legkevésbé sem volt, több városban tüntetések kezdődtek és volt, ahol gyújtogattak is.

Pénteken aztán kiállt, és mondott egy olyan beszédet, amilyet egy fekete elnöknek kell ilyen helyzetben.

obama

Mi ez az ügy?

  • Egy önkéntes polgárőr egy esős estén gyanús elemnek nézett egy kapucnis, 17 éves fekete fiút.
  • Tisztázatlan körülémnyek között lelőtte.
  • Egy hete felmentették.

“Ahhoz, hogy megértsük, miért okoz ekkora fájdalmat az afroamerikai közösség körében ez az eset, értenünk kell, hogy milyen tapasztalatokon és milyen  történelmi élményeken keresztül nézik ezt” - mondta Obama.

“Kevés olyan afroamerikai van, aki nem ismerné az érzést, amikor követik vásárlás közben. Én is ismerem.

Pontosan tudom, milyen érzés végigsétálni az utcán úgy, hogy hallom, ahogy bezárják mellettem az autókat.

Tudom, milyen beszállni egy liftbe, ahol egy nő a lélegzetét is visszatartja és megfogja a pénztárcáját, amíg ki nem szállok. Nem akarok túlozni, de mindezek fontosak ahhoz, hogy megértsük, miért reagáltak így az emberek arra, ami Floridában történt.’

Obama szerint a helyzet azért javul, és minden generáció egy kicsit jobb, mint az előző. Amikor gyermekeivel és az ő barátaikkal beszélget, úgy érzi, ők már jobbak ebben. Van haladás, de ez nem jelenti azt, hogy a rasszizmus elmúlt volna.

A feketék pedig szerinte nem naivak a közösségük problémáival kapcsolatban. Például azzal, hogy a fekete fiatalok aránytalanul nagy részének vannak személyes élményei az igazságszolgálatásról. De ezt történelmi kontextusban kell nézni, és nem lehet alapja semmilyen diszkriminációnak. Obama megjegyezte azt is, sokan érzik azt, Martin esete máshogy alakul, ha fehér lett volna.

Az elnök megérti azokat, akik tüntetnek az ítélet miatt, de az erőszak szerinte szégyent hoz Martinra és a családjára.

Beszédében négy javaslatot is tett:

  • a rendőrök kiképzésnek áttekintését annak érdekében, hogy csökkenjen a bennük lévő bizalmatlanság
  • az önvédelmi törvények felülvizsgálatát
  • erősíteni kell a fekete fiatalokban az érzést, hogy ők is a társadalom teljes jogú részei
  • arra kért mindenkit, hogy nézzen magába, hogy ő maga mentes-e az előítéletektől

A beszédnek azonban nem a konkrét javaslatok a legfontosabb részei. Hanem, ahogy Pethő András washintoni tudósító írta a Potus blogon, az, hogy ismét bebizonyította, árnyaltan és intelligensen tud beszélni a komplex társadalmi kérdésekről, és nem tagadja meg a saját gyökereit. Vagyis, hogy egy feszült pillanatban, amikor egyébként a bizalom iránta más ügyek miatt jogosan ingott meg, megmutatta, mégiscsak fekete elnöke van Amerikának.

A beszéd teljes szövege angolul itt olvasható el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.