Ahogy az állam elképzeli a pompát

Szombaton a tavalyi Anna-bál szépe, Bőr Viktória kocsikázásával kezdődött a 188. Anna-bál, aminek a fővédnöke Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, védnöke Szalay Ferenc szolnoki polgármester, Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Halász János kulturális államtitkár és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Ott volt Benkő László is az Omegából és Bayer Zsolt is a Magyar Hírlaptól.

Fotók: Marjai János / MTI

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda lányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, aki az egyik aradi vértanú lett. 1914 és 1954 között nem volt Anna-bál Balatonfüreden, 1954-től viszont már minden évben megtartották, és sokáig a bál szépének megválasztása volt az egyetlen hivatalos szépségverseny Magyarországon.

németh lászlóné az annabálon

A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amit a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be 1962 óta az Anna-báli keringővel együtt, Huszka Jenő utolsó szerzeményével együtt. A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, az első udvarhölgy Rothschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kap.

A bál szépe idén a 18 éves  Darvalics Virág lett. (MTI)