Kanyarójárvány van Nagy-Britanniában, mert a pánik miatt nem oltották be a gyerekeket

Több mint tíz éve volt egy elég nagy pánik a briteknél, mert egy kutatás szerint a kanyaró elleni oltás autizmust okozhat. Körülbelül egymillió gyereket nem oltottak be a rettegő szülők, aminek most lett meg az eredménye. Nagy-Britanniában olyan kanyarójárvány van, hogy a hatóságok alig tudnak vele mit kezdeni.

Csak idén 1200 brit volt kanyarós, a tavalyi rekord pedig kétezer volt. Az országban eddig csak pártucat eset volt évente, most viszont második lett az európai kanyarótoplistán, Románia után. A járvány központja Wales, ahol hétvégén is nyitva vannak az oltási központok, mert vagy egymillió 10 és 16 év közötti gyereket akarnak beoltani.

A legröhejesebb az egészben, hogy a tanulmány, ami ezt okozta, kamu volt. A Wakefield-para azután tört ki, hogy 1998-ban Anrew Wakefield leközölte a tanulmányát az autizmus és az MMR-oltás kapcsolatáról (kanyaró, mumpsz és rubeola). A tanulmány ellen azonnal a fél orvosi szakma tiltakozni kezdett és vissza is vonták. De egymillió gyerek nem kapta meg 15 hónapos korában. Ebből lett most a járvány.